Biden kallade Zelenskyj för Putin

Tobias Österberg/TT

Uppdaterad 2024-07-12 07.25 | Publicerad 2024-07-11 23.55

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterades som ”Vladimir Putin”. Vicepresidenten Kamala Harris blandades ihop med Donald Trump.

Det var ytterligare två misstag av president Joe Biden – frågan är om de var helt avgörande för hans valkampanj?

Rejält försenad klev slutligen Joe Biden ut på vad som beskrivits som hans kanske viktigaste presskonferens någonsin.

– Jag är den mest kvalificerade personen. Jag har besegrat honom en gång och kommer att göra det igen, sade Biden på en fråga om framtiden för hans presidentvalskampanj.

– Jag har mer arbete att slutföra.

Hans kritiker anser dock att det arbetet nu är över. Efter vad som beskrivits som en katastrofal insats mot motståndaren Donald Trump i tv-debatten för ett par veckor sedan har det till stor del handlat om hur det egentligen är ställt med 81-årige Bidens fysiska och kognitiva hälsa.

”Genomgått undersökningar”

Under presskonferensen harklade sig Biden vid flera tillfällen, han stammade till och tvekade kring vissa ord som till exempel när han pratade om USA:s inflationssiffror som presenterats under dagen.

Vid ett tillfälle verkade han också blanda ihop Donald Trump med sin vicepresident Kamala Harris när han nämnde ”vicepresident Trump”, något Trump påpekade ironiskt på sociala medier med orden ”Bra jobbat, Joe”.

– Jag har genomgått tre neurologiska undersökningar, de visar att jag är i bra form, svarade Biden på en fråga från en av reportrarna.

Kallade Zelenskyj Putin

Under den nästan en timme långa presskonferensen hade samtidigt Biden utförliga utläggningar, visade stort engagemang när han pratade om utrikespolitik och bland annat Gaza och Israel.

Tidigare under dagen stod han dock för en annan blunder när han presenterade hedersgästen vid Nato-mötet, Ukrainas president Zelenskyj, med orden:

– Nu vill jag lämna över till Ukrainas president, som har lika stort mod som han har beslutsamhet. Mina damer och herrar: president Putin.

Även om Biden korrigerade sig snabbt och dessutom fick stöd av Zelenskyj var det precis det hans kritiker lyft fram och de har nu blivit något fler.

Pressen ökar

Inför presskonferensen har ett drygt dussintal demokratiska kongressledamöter uttryckligen sagt att man vill se att 81-årige Biden nu stiger åt sidan och att någon annan från partiet tar upp kampen mot Donald Trump.

Utöver politiska röster har även skådespelaren George Clooney i en uppmärksammad opinionsartikel i The New York Times vänt Biden ryggen och krävt detsamma.

Klart är i alla fall att Biden ska göra en ny tv-intervju, nu med NBC, som är tänkt att sändas i USA på måndag nästa vecka.

Det har tolkats som att inget kommer att ske, i alla fall inte innan dess.