Biden kallade Zelenskyj ”Putin” och Harris för ”Trump”

Uppdaterad 2024-07-12 06.19 | Publicerad 2024-07-11 23.48

Under Natomötet kallade Joe Biden Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för ”Putin”.

Sedan kallade han Kamala Harris för ”Trump”.

– Jag hade inte valt vicepresident Trump som vicepresident, om jag inte trodde att hon skulle kunna vara president, sa han under en presskonferens.

USA:s president Joe Biden närmade sig slutet på sitt tal under presskonferensen på Natotoppmötet i Washington och förberedde sig på att lämna över till Zelenskyj:

– Nu vill jag lämna över till Ukrainas president som har lika mycket mod som han har beslutsamhet. Mina damer och herrar: president Putin, säger han innan han rättar sig.

– Putin? President Zelenskyj. Jag är så fokuserad på att vinna mot Putin, säger han.

Dubbeltabben – Harris blev Trump

Zelenskyj skrattade bort felsägningen.

– Jag är mycket bättre, säger han – och får till svar att ”du är jävligt mycket bättre”.

Men Bidens kritiker skrattar inte. I alla fall inte de inom det egna partiet, där rösterna som kräver en ny kandidat till höstens val knappast lär tystna.

– Han måste kliva av, säger en av Bidens kampanjtjänstemän anonymt till Sky news efter att presidenten blandat ihop Ukrainas president med hans värsta fiende.

Senare under kvällen höll Biden en presskonferens. Då tabbade han sig igen.

På en fråga om huruvida han ansåg att vicepresident Kamala Harris skulle kunna axla rollen som USA:s ledare svarade han:

– Jag hade inte valt vicepresident Trump som vicepresident, om jag inte trodde att hon skulle kunna vara president.

Vid ett tillfälle blandade Biden ihop Ryssland och Kina, men rättade sig genast.

Skyllde på staben

Biden tonade också ner att han skulle ha ”insett sina gränser” efter den senaste debatten mot Donald Trump där han gjorde vad han kallade ”ett dumt misstag”. Biden sa att han tagit ”tre viktiga och intensiva neurologiska tester”.

– Jag måste bara ta det lite lugnare. Till nästa debatt ska jag inte resa genom 15 tidszoner en vecka innan, sa han.

Kamala Harris.

Biden sa att Trump sedan debatten i princip bara spelat golf medan han varit på ”ett 20-tal större evenemang, ofta med tusentals folk på plats”.

– Jag älskar min stab, men de håller hela tiden på att lägga till saker i schemat. Jag får skit för detta av min fru, sa Biden skämtsamt.

Försvaras av ledare

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, som höll presskonferens efter Natomötet, frågades om hur han såg på Bidens kognitiva kapacitet men avböjde att svara. Labourledaren sa i stället att presidenten ”förtjänade cred” för hur han hanterat diskussionerna kring Ukraina.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sa att ”felsägningar sker”. Frankrikes ledare Emmanuel Macron försvarade också Biden med att presidenten varit ”detaljerad och precis” i deras privata samtal, skriver Sky news.

Pratade om Sverige

I sin presskonferens sa Biden att världsledarna sagt till honom att ”du måste vinna detta”. Presidenten upprepade flera gånger att han var bäst kvalificerad för sitt jobb och sa att han legat bakom att både Finland och Sverige anslutit till Nato.

Donald Trump.

– Vi fick göra en hel del säljande till vissa när det kom till Sverige, framförallt i Turkiet och andra platser, när det kom till att gå med på att expandera, sa Biden.

– Men vi expanderade, och vi är jävligt mycket starkare och tryggare på grund av det. Och förresten fick jag 50 andra länder att stötta Ukraina.

Framträdandet varade längre än någon av Bidens tidigare presskonferenser under kampanjandet. Han berörde även situationen i Gaza där han sa att det är dags att avsluta kriget – och att Hamas inte var populära på Västbanken just nu.

Hånades av Trump

Under presskonferensen hånade Donald Trump sin politiska motståndare på sin sociala medieplattform Truth Social.

”Han börjar sin stora-pojken-presskonferens med att säga att han inte valt vicepresident Trump till vicepresident... bra jobbat, Joe!” skrev Trump.

När presskonferensen var avslutad fick Biden en sista fråga om Trumps hån.

– Lyssna på honom, sa Biden och gick av scenen.

Slagorden ”lyssna på honom” innebär att väljarna borde höra vilka policyer Trump egentligen har, som gömmer sig bakom hånen av Bidens ålder. Taget ur sitt sammanhang menade kritiker att det lät som att Biden tyckte att Trump hade en poäng.

Biden följde senare upp Trumps hån med ett inlägg på X där han skrev att han visst kunde skilja Kamala Harris från ex-presidenten. I ett svar till Trumps inlägg skrev Biden: ”Förresten, jag vet skillnaden. En är en åklagare, en är en kriminell.”

Vladimir Putin.