Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Då kan Biden hoppa av valkampanjen: ”Slutet är nära”

Publicerad 2024-07-12

Barack Obama och Nancy Pelosi ska ha uttryckt oro över presidenten i hemliga samtal.

Samtidigt hintar Joe Biden om det enda som kan få honom att hoppa av.

– Ingen undersökning visar det, säger Biden.

Det är en osäker tid för USA:s president Joe Biden. Efter bland annat en katastrofdebatt och att ha kallat Ukrainas president Zelenskyj för ”Putin” har flera topprofiler uppmanat honom att avgå.

En reporter frågade presidenten under torsdagen om han skulle tänka om kring sitt beslut att stanna kvar i loppet om hans team skulle ha statistik på att vicepresident Kamala Harris skulle klara sig bättre i valet än honom, enligt CNBC.

Bidens svar var att ”ingen undersökning visar det” men att det var möjligt att han skulle dra sig ur om det fanns statistik på att det inte fanns någon chans att han kommer vinna mot Trump.

Joe Biden under nattens presskonferens.

”Har överväldigande stöd”

Han fick även en fråga om Demokratiska partiets nationella konvent, ett event där Biden är tänkt att officiellt blir nominerad som presidentkandidat.

– Om jag helt plötsligt dyker upp på kongressen och alla säger att de vill ha någon annan? Då är det den demokratiska processen. Det kommer inte att hända, sa han.

Han menade också att han fortfarande har ett ”överväldigande stöd”.

– Jag vann... Jag har glömt hur många röster jag fick i primärvalet, överväldigande.

Barack Obama.

”Slutet är nära”

Det är inte bara toppolitiker och George Clooney som vill att han ska hoppa av racet. Enligt CNN har även Barack Obama och Nancy Pelosi talats vid privat om Biden och framtiden för presidentkampanjen.

Både expresidenten och den före detta talmannen för representanthuset ska ha utryckt oro över hur mycket svårare det kommer bli för Biden att vinna över Trump. Enligt nyhetskanalen vet ingen av dem riktigt vad de ska göra.

CNN ska ha pratat med ett drygt dussin medlemmar av kongressen, agenter och andra personer i kontakt med Obama och Pelosi.

Många av källorna ska ha sagt att slutet för Bidens kandidatur är nära och att det bara handlar om hur det kommer att hända.

Nancy Pelosi.

Sviktande stöd

Så sent som i onsdags gjorde Pelosi ett offentligt uttalande där hon uppmanade Biden att ompröva sitt beslut om att stanna kvar i valet.

– Det är upp till presidenten att bestämma om han ska kandidera. Vi uppmuntrar honom att ta det beslutet för tiden börjar bli knapp, sa hon.

Enligt en undersökning gjord av The Washington Post vill 56 procent av demokratiska väljare att Biden hoppar av, och 42 procent vill att han ska fortsätta kampanja.