Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Uppgifter: Kapten på förlist lyxjakt utreds

TT-AFP

Uppdaterad 13.21 | Publicerad 11.55

Italienska räddningsarbetare på båtar vid olycksplatsen utanför Siciliens norra kust, i torsdags i förra veckan. Arkivbild.

Kaptenen på den lyxjakt som förliste utanför Sicilien under uppmärksammade former förra veckan utreds av polis, enligt medieuppgifter i Italien.

Under helgen satt kaptenen – en nyzeeländsk man i 50-årsåldern – i ett två timmar långt polisförhör, enligt uppgifterna. Italienska åklagare meddelade härom dagen att de utreder misstänkt vårdslöshet och flera dråp, men pekade då inte ut några specifika misstänkta.

– Vi har försökt få ut så mycket information som möjligt från besättningen och de överlevande – allt jag kan säga är att det hela hände väldigt, väldigt plötsligt, sade åklagaren Ambrogio Cartosio vid en pressträff i helgen.

Lyxjakten Bayesian hade ett 20-tal personer ombord när den sjönk för en vecka sedan. Före förlisningen hade en storm tornat upp sig, men fartyget låg nära land och borde ha klarat sådant väder. Det fylldes av vatten på mindre än en kvart.

15 personer räddades, en hittades död strax efter förlisningen och ytterligare sex sögs ner i djupet, bland dem it-magnaten Mike Lynch och hans dotter. Det sjunde och sista offret – dottern till Lynch – bärgades i fredags.

Den 56 meter långa jakten ligger på botten på omkring 50 meters djup.

ANNONS