Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Lyxyachtens sista offer funnet – kedja av ”mänskliga misstag” utreds

Uppdaterad 19.49 | Publicerad 19.04

Den sista saknade personen, 18-åriga Hannah, har hittats vid den sjunkna lyxjakten i Italien.

Åklagarmyndigheten har inlett en utredning gällande bland annat dråp.

Samtidigt har det kommit fram nya detaljer om vad som hände när båten sjönk.

I måndags kapsejsade en lyxjakt med 22 personer ombord utanför Porticello på ön Sicilien i Italien.

Olyckan med den 56 meter långa båten, som anses vara en ”juvel” inom sjöfarten, skedde vid 05-tiden på måndagen. Totalt 27 enheter från räddningstjänsten har hjälpt till i sökinsatsen, enligt den italienska nyhetsbyrån Adnkronos.

Kustbevakningen lyckades rädda 15 personer i samband med förlisningen, bland annat en ettåring.

Under veckans gång har de sju personer som saknats hittats en efter en. Bland resenärerna fanns bland annat techmiljardären Mike Lynch, som hittades död under torsdagen, enligt CNN. Han grundade mjukvaruföretaget Autonomy som såldes till Hewlett-Packard 2011. Han är god för runt 10 miljarder och har beskrivits som den brittiska Bill Gates.

Under fredagen hittades den sista personen som saknades: Mike Lynchs 18-åriga dotter Hannah.

Miljardären Mike Lynchs 18-åriga dotter Hannah hittades död på fredagen.

”Mänskliga misstag” kan ligga bakom

Enligt Adnkronos återfanns hennes kropp instängd i en av hytterna på yachten som ligger 50 meter under vattenytan, vilandes på sin högra sida.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån har åklagarmyndigheten beslutat om att kropparna ska obduceras. I åklagarens utredning kring vad som orsakade båtens förlisning, finns nu ”dråp” med som en brottsrubricering.

Enligt Adnkronos arbetar utredarna med att undersöka en eventuell kedja av ”mänskliga misstag” som kan ha begåtts under de 16 minuter det tog från att båten började driva tills att den sjönk.

Hypotesen innefattar framför allt en lucka på övre däck som kan ha lämnats öppen av besättningen. Den inkluderar också en teori om att aktiveringen av ett automatiskt system som skulle göra att fartyget förseglas i nödsituationer blev fördröjd och inte aktiverades när den skulle.

Försökte rädda sig själva

Oavsett orsak har flera överlevande vittnat om vad som hände när båten sjönk.

Angela Bacares, 57, är fru till techmiljardären Mike Lynch, berättade för utredarna att hon vaknade strax innan klockan 05 på måndagen av en ”lätt lutning” på båten. Hon gick genast upp på båtens övre del, något som kanske räddade hennes liv.

Andra överlevande vittnade också om att båten sjönk med fören först, och att den sedan långsamt rullade över på höger sida.

Under förlisningen hade vattnet redan nått sovhytterna, och flera av passagerarna letade efter flyktvägar för att kunna rädda sig själva. De försökte ta sig till andra sidan av båten, enligt Adnkronos.

Det var också i den riktningen de hittades döda. Fem av offren hittades instängda i hytter, men inte de som de överlevande angett, utan hytterna på motsatt sida. Det framgår både av vittnesmålen, men också från ritningar över båten, enligt uppgifter till nyhetsbyrån.

Dykare under sökandet.

Följ ämnen i artikeln