Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Lyxbåtstillverkare: De dog som djur i bur

TT

Uppdaterad 18.59 | Publicerad 11.16

Det sjunde och sista offret – dottern till it-magnaten Mike Lynch – har hittats efter lyxjaktsolyckan vid Sicilien.

Segelbåtens öde berodde på en serie fatala misstag, hävdar chefen för den italienska båttillverkaren.

– De hamnade i en fälla, säger han.

Frågetecknen hopar sig efter lyxjaktens fatala kapsejsning utanför Sicilien i veckan: hur kunde jättebåten sjunka till havets botten inom loppet av en dryg kvart?

Segelbåten var ”en av de säkraste båtarna i världen” och ”praktiskt taget osänkbar”, hävdar Giovanni Costantino, grundare av Italian sea group som äger Perini Navi där Bayesian byggdes 2008, i en intervju med tidningen Corriere della Sera.

– Allt som hände avslöjar en väldigt lång kedja av misstag, säger han.

Ovädret som fick båten att kapsejsa var i enlighet med väderprognosen. Alla passagerare borde ha samlats på en och samma punkt, med alla båtens dörrar och luckor stängda, hävdar Costantino.

– I stället tog den in vatten medan alla gäster fortfarande var i sina hytter. De hamnade i en fälla – de stackarna var som djur i burar.

15 personer räddades från båten, en hittades död strax efter förlisningen och ytterligare sex sögs ner i djupet, bland dem it-magnaten Mike Lynch och hans dotter.

Alla saknade utom Lynchs dotter hade hittats utanför sicilianska Porticello på torsdagen. På fredagen hittades ännu en kropp, som vid kvällstid konstaterades vara 18-åringen.