Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

It-männen från miljardhärvan dog samma dag

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 00.08 | Publicerad 2024-08-22 19.19

Frågorna hopar sig efter den spektakulära lyxjaktsolyckan vid Sicilien i veckan.

Vad var det för väderfenomen som slog till? Varför sjönk den 56 meter långa Bayesian så snabbt, när en mindre segelbåt klarade sig i princip oskadd?

Och finns det något samband med att en annan känd man i samma mångmiljardhärva blev ihjälkörd nästan samtidigt?

Lyxjakten hette Bayesian och hade ett 20-tal personer ombord. Värd var Mike Lynch, en it-magnat känd som ”Storbritanniens Bill Gates”. 59-åringen ville fira att han blivit friad i domstol i USA för bedrägeri i en affär där hans företag Autonomy värderats till över 100 miljarder kronor.

Tidigt i måndags låg Bayesian för ankar vid Sicilien. En storm tornade upp sig, men lyxjakten låg nära land och skulle normalt sett lätt klara sådant väder.

Mindre än en kvart senare var dock fartyget vattenfyllt. 15 av passagerarna hann precis rädda sig, en man - båtens kock - hittades död i vattnet efter förlisningen medan Lynch och ytterligare fem personer sögs ner i djupet.

Hög mast

Bara ett stenkast bort låg en segelbåt som tog emot de 15 nödställda. Dess kapten Karsten Borner skriver till nyhetsbyrån AP att ovädret visserligen var våldsamt men att hans fartyg inte fick några problem alls.

Varför det gick så illa för Bayesian förstår inte Borner. Men han spekulerar i att lyxjaktens ovanligt höga mast, 75 meter, kan ha bidragit till att den slog runt.

Meteorologer nämner också att klimatförändringar kan ha spelat in. Medelhavet har just nu aldrig tidigare skådade, höga yttemperaturer. De kan ha bidragit till en plötslig och våldsam virvel, en så kallad vattentromb.

– Tre grader högre vattentemperatur innebär enormt mycket mer energi för stormar, och om det då kommer kall luft blir effekten explosiv, säger Luca Mercalli vid Italiens väderbyrå SMI till The Guardian.

– Även om du är förberedd är det svårt att hinna reagera.

Påkörd i England

Mike Lynch friades tillsammans med sin kompanjon Stephen Chamberlain av en jury i San Francisco i juni. Chamberlain var inte med på båten, utan hade i lördags blivit påkörd av en bilist när han var ute och joggade i England. I ett extraordinärt sammanträffande dödförklarades Chamberlain på sjukhus på måndagen, alltså samma dag som Lynch drunknade i Medelhavet.

Dödsfallen äger rum tolv år efter det att it-bjässen HP slagit larm om att männens företag Autonomy bara var värt en bråkdel av de mångmiljardbelopp det amerikanska bolaget betalat i ett uppköp 2011. Sedan dess har rättegångarna avlöst varandra, och även om USA-juryn friade i juni har andra domstolar kommit fram till att mygel i stor skala ägt rum.

Bland de uppseendeväckande omständigheterna nämns också att Lynch och Chamberlain har kopplingar till spionvärlden. Deras företag har haft högt uppsatta medarbetare från spionorgan som brittiska GCHQ och MI5 samt USA:s NSA, skriver Politico.

ANNONS