Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Riksrättsrapport om Biden klar – saknar bevis

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-08-19 18.37

USA:s president Joe Biden tillsammans med sin son Hunter Biden i juli i år.

Republikanerna i Washington har släppt sin långa rapport om Joe Biden som de hoppas ska leda till ett riksrättsförfarande.

Men vägen dit är lång, och kommer sannolikt inte att leda någonvart. Inte minst då rapporten saknar bevis för begångna brott.

Drygt 300 sidor om president Joe Biden, hans familj och påstått rättsvidrigt agerande landade på måndagen i Washington.

Bara timmar innan Demokraternas konvent inleds i Chicago hoppas Republikanerna att deras rapport om den sittande presidenten ska få Biden på fall.

Men trots nästan ett år av utredningar, förhör och bevisletande innehåller rapporten inga konkreta bevis för att presidenten har begått något brott, rapporterar amerikanska medier.

Uppmanar till läsning

Representanthusets talman Mike Johnson är dock säker på att utredningen är tillräckligt skadlig för Biden och Demokraterna och uppmanar enligt The Washington Post ”alla amerikaner att läsa rapporten”.

Riksrättsprocessen handlar främst om korruptionsanklagelser i samband med sonen Hunter Bidens verksamhet utomlands.

Republikanerna hävdar att Bidens familj tagit emot motsvarande runt 280 miljoner kronor från privatpersoner i bland annat Ryssland och Kina och att det är ”otänkbart” att Joe Biden inte förstod att det inte var förenligt med hans roll. Han hävdas också ha utnyttjat sina politiska positioner för att hjälpa sonen göra affärer i Ukraina.

Oklart om omröstning

Det är högst oklart om rapporten leder till nästa steg, en omröstning om att ställa Biden inför riksrätt.

Dels har Republikanerna enligt AP inget folkligt stöd för en vidare process, dels är den stora motståndaren nu Kamala Harris, som i veckan formellt ska utses till presidentkandidat.

Dessutom har partiet bara en mycket liten majoritet i representanthuset och även om Biden skulle fällas i den kammaren har Demokraterna majoritet i senaten, där han lär frias.

I juni dömdes 54-årige Hunter Biden för vapenbrott i delstaten Delaware då han ljugit om sitt droganvändande när han köpte en pistol. Det målet är inte kopplat till riksrättsprocesen.