Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Åklagare utreder dråp efter båtolyckan

TT-Bloomberg

Publicerad 2024-08-24 09.11

Lyxjakten Bayesian i sicilianskt vatten. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle av företaget bakom båten, som byggdes 2008.

Det sista offret efter lyxjaktsolyckan vid Sicilien har bärgats. Nu startar ett omfattande utredningsarbete – som bland annat omfattar dråp, meddelar åklagarna på en presskonferens.

Utredningen väntas ta månader.

Lyxjakten Bayesian hade ett 20-tal personer ombord när den sjönk vid Sicilien tidigare i veckan. Före förlisningen hade en storm tornat upp sig, men lyxjakten låg nära land och borde ha klarat sådant väder. Mindre än en kvart senare var dock fartyget vattenfyllt.

Åklagarmyndigheten i Termini Imerese har nu upprättat ett ärende mot icke utpekade personer som omfattar vårdslöshet i samband med förlisningen och flera fall av dråp, säger åklagaren Ambrogio Cartosio på presskonferensen.

15 personer räddades ur vraket, en hittades död strax efter förlisningen och ytterligare sex sögs ner i djupet, bland dem it-magnaten Mike Lynch och hans dotter. Det sjunde och sista offret – dottern till Lynch – bärgades på fredagen.

”Familjen Lynch är förtvivlad, chockad och får tröst och stöd av familj och vänner”, säger en talesperson i ett uttalande.

Utreder dråp

Enligt åklagaren Ambrogio Cartosio kan utredningen som nu inleds ta flera månader.

I och med att sökinsatsen är avslutad startar nu den utredning som ska försöka få svar på frågan hur båten kunde sjunka så snabbt. En prioriterad uppgift är att bärga vraket som ligger på 50 meters djup.

– Om vi inte bärgar blir det svårt att fullt ut undersöka orsaken till förlisningen, säger en tjänsteman.

Överlevande förhörda

Man fokuserar också på att få klarhet i hur mycket kaptenen och besättningen förstod av situationen, och om de gjorde tillräckligt mycket för att varna passagerarna. De överlevande besättningsmedlemmarna har förhörts av åklagare.

– Vi har försökt få ut så mycket information som möjligt från besättningen och de överlevande – allt jag kan säga är att det hela hände väldigt, väldigt plötsligt, säger åklagaren.

Segelbåten har beskrivits som ”en av de säkraste båtarna i världen” och ”praktiskt taget osänkbar”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln