Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Hård kritik från M och L mot SD:s antisemitism-utspel

Publicerad 2024-10-24 17.40

Sverigedemokraternas angrepp på Svenska kommittén mot antisemitism skakar toppolitiker i Moderaterna och Liberalerna.

Utspelet om att dra in pengar till hågkomstresor döms ut som helt obegripligt – speciellt med tanke på SD:s rötter i vit makt-rörelsen.

– Ett parti med den historien är ett parti som har allra minst råd med den typen av konflikt man nu väljer, säger Christofer Fjellner (M).

Regeringen publicerar i dag ett pressmeddelande på sin hemsida om vikten av hågkomstresor. Ministrarna Gunnar Strömmer (M) och Parisa Liljestrand (M) närvarade i förra veckan när en skolklass genomförde en resa till Polen. Bland annat besöktes förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

– Jag är otroligt tacksam att jag fick möjlighet att följa med på SKMA:s hågkomstresa. Att delta i en sådan här resa är en stor och omskakande upplevelse som jag alltid kommer att bära med mig. Alla har en skyldighet att hålla minnet av Förintelsen levande, säger Liljestrand i ett uttalande.

– Minnet om vad som hände under Förintelsen får aldrig falla i glömska, och dessa hågkomstresor är omistliga för att hålla minnet vid liv, säger Gunnar Strömmer.

”Så knäppt att det inte är seriöst”

Uttalandena kommer samtidigt som samarbetspartiet Sverigedemokraterna driver på för att regeringen ska sluta ta kommittén på allvar. Delar av partiet vill till och med strypa utbetalningen av stöd till kommittén och ifrågasätter om staten ska sponsra hågkomstresor.

– Jag anser inte att staten ska syssla med opinionsbildning alls. Det måste finnas en rågång mellan civilsamhället och statsmakten, sa riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) till Aftonbladet nyligen.

I samma intervju kallar han Svenska kommittén mot antisemitism för en vänsterorganisation.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera i Liberalerna som är förbluffade över SD:s utspel.

– Det har knappt blivit någon intern diskussion eftersom det anses så knäppt att det inte kan tas seriöst. Men det bekräftar såklart återigen hur svårt SD är som samarbetsparti för Liberalerna, säger en L-källa.

Christofer Fjellner (M).

”Trams”

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) är även medlem i SKMA. Hon dömer ut Franssons utspel om att det är en vänsterorganisation som ”trams”.

– Det är bara att titta på de som är invalda. SKMA är oberoende och uppmärksammar alla som bidrar till att piska upp antisemitismen. Man ska komma ihåg att kommittén granskar aktörer från såväl vänsterautonoma, högerextrema grupper och islamistiska grupper.

Gulan Avci har varit medlem i SKMA under många år. Hon är också regeringens nationella samordnare mot utanförskap.

– Mitt uppdrag går ut på att besöka kommuner med utsatta områden. Jag har besökt många skolor det senaste halvåret och det är väldigt tydligt att efter terrorattacken mot Israel så har antisemitismen spridit sig och nått in i skolorna.

– Därför blir hågkomstresorna ännu viktigare. Jag förstår faktiskt inte varför den här enskilda ledamoten vill dra in det här stödet när det fyller en väldigt viktig funktion.

Gulan Avci (L)

”Under all kritik”

Även i Moderaterna har SD-utspelet rört upp känslor.

– Att de ifrågasätter kommittén och att enskilda SD-politiker vill stoppa stödet till deras hågkomstresor är under all kritik. Särskilt tajmingen - man gör det här när det är viktigare än någonsin. Man borde istället öka stödet till SKMA och hågkomstresorna, säger Stockholmsmoderaten Christofer Fjellner.

Han anser att pengarna som drogs in för studieförbundet Ibn Rushd i Stockholm istället borde gå till SKMA.

Vad tror du SD:s kritik mot SKMA bottnar i?

– Jag funderar mindre på deras motiv, deras handling är allvarlig nog. De har en tendens att klä på sig en offerkofta så fort de får kritik, som inte är så klädsam. De vevar på ett sätt som gör mer skada än nytta för dem.

Sverigedemokraternas pressavdelning skriver i ett mejl till Aftonbladet att partiet inte kommer driva frågan om indraget bidrag till SKMA i budgetsamtal med regeringen.

Olof Svensson