Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Ministrar besöker Auschwitz – samtidigt som SD kritiserar SKMA

Uppdaterad 17.22 | Publicerad 16.07

Över en miljon judar mördades i Auschwitz under andra världskriget.

Regeringen deltar på en hågkomstresa till Förintelsens minnesplatser, arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism.

Samma dag trappar SD upp kritiken mot kommittén – och menar att regeringen inte ska ta den på allvar.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och kulturminister Parisa Liljestrand (M) är i dag i Polen och deltar i en så kallad hågkomstresa. Ministrarna besöker tillsammans med en skolklass Auschwitz, det största av nazisternas koncentrationsläger där över en miljon judar mördades.

Ska öka kunskapen

”Syftet med resan är att öka kunskapen om Nazitysklands förbrytelser mot judar, romer och andra grupper.” skriver regeringen på sin hemsida.

Resan arrangeras av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Organisationen får ekonomiskt stöd av regeringen för att kunna genomföra resorna.
– Det stämmer att kulturministern och justitieministern just nu är i Polen tillsammans med en skolklass på en hågkomstresa arrangerad av SKMA. SKMA spelar en viktig roll i att stärka judiskt liv i Sverige, säger Parisa Liljestrands pressekreterare Sara Persson i en kommentar.

Ministrarna Liljestrand och Strömmer beesöker Auschwitz tillsammans med en skolklass.

”Opinionsbildar mot SD”

Samtidigt som ministrarna är där trappar Sverigedemokraterna upp sin kritik mot SKMA.

Partiledare Jimmie Åkesson och fyra SD-toppar skriver i ett öppet brev att de numera kommer betrakta SKMA som en politisk aktör som drivs av att opinionsbilda mot Sverigedemokraterna och Tidösamarbetet. De skriver vidare att de inte anser att regeringsföreträdare ska ta organisationen på allvar.

Aftonbladet har sökt Gunnar Strömmer samt statsminister Ulf Kristersson. Justitieministerns pressekreterare ber att få återkomma. Även SKMA ber att få återkomma med kommentar.