Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ulf Kristerssons besked om SD: ”De har fel, vi har rätt”

Publicerad 2024-10-23 07.41

Ulf Kristersson tycker att SD har fel om Svenska kommittén mot antisemitism.

Delar av Sverigedemokraterna trappar upp striden mot Svenska kommittén mot antisemitism och vill att regeringen drar in deras stöd.

En SD-ledamot frågar sig också om staten verkligen ska sponsra hågkomstresor till minnet av Förintelsen.

– De har fel och vi har rätt, så enkelt är det, svarar statsminister Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson uttalar sig nu om samarbetspartiet Sverigedemokraternas strid med Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

– Jag tycker att de har fel. SKMA har sedan lång tid varit en viktig organisation och det är alldeles uppenbart att den är viktigare nu än på mycket länge, tillsammans med andra som kämpar mot antisemitism.

Sverigedemokraterna tycker inte att regeringsföreträdare ska ta kommittén på allvar, hur ser du på det?

– Vi tar dem på mycket stort allvar och har gjort det under mycket lång tid. Jag tycker de är en viktig röst för en uppenbart väldigt viktig fråga i Sverige, säger Kristersson.

Johan Pehrson (L).

Pehrson: Onödigt bråk

Även L-ledaren Johan Pehrson anser att SD har fel.

– De får tycka vad de vill. Jag tar dem på största allvar, säger Pehrson.

Påverkar bråket mellan SD och SKMA Tidösamarbetet?

– Det är ett onödigt bråk för Sverigedemokraterna att ta. Vi har till och från, inte minst från Fredrik Malms sida, haft synpunkter på delar av det som framkommit via SKMA. Det är ingen organisation som är ofelbar, inte ens Liberalerna.

Ordbråket mellan Sverigedemokraterna och Svenska kommittén mot antisemitism utspelade sig under förra veckanAftonbladet debatt. Jimmie Åkesson anser att SKMA opinionsbildar mot SD och Tidösamarbetet. I ett öppet brev deklarerade han att SKMA kommer betraktas på samma nivå som politiska motståndare framöver

Josef Fransson (SD) vill dra in stödet till SKMA.

”Vill dra in stödet till SKMA”

Delar i SD vill gå ännu längre och dra in det ekonomiska stödet till SKMA. 

– Jag vill dra in stödet för alla organisationer som sysslar med politisk opinionsbildning. Våra skattepengar ska inte användas till en organisation som återupprepar talepunkter från Sveavägen 68, säger riksdagsledamoten Josef Fransson (SD).

På vilket sätt gör de det?

– De använder samma exempel som Magdalena Andersson använder i riksdagsdebatter.

– Det här är en organisation av och för vänstersidan i svensk politik.

SKMA får i år 5,2 miljoner kronor i statligt stöd. Pengarna ska vikas för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Nyligen medverkade ministrarna Gunnar Strömmer (M) och Parisa Liljestrand (M) när en skolklass åkte på en sådan resa till Polen.

Staten ska inte syssla med opinionsbildning

Tycker du inte att regeringen ska stödja hågkomstresor?

– Jag anser inte att staten ska syssla med opinionsbildning alls. Det måste finnas en rågång mellan civilsamhället och statsmakten, säger Josef Fransson.

Hågkomstresor möjliggör för skolungdomar att lära sig mer om Förintelsen, tycker du inte att staten ska lägga pengar på det?

– Det är inte uppenbart. Jag hänvisar till min principiella ståndpunkt att staten inte ska lägga pengar på opinionsbildning.

SKMA: SD har inget intresse av sakfrågan

Fransson avfärdar, likt SD-ledamoten Björn Söder, alla belägg som SKMA lagt fram på att SD-företrädare uttryckt sig antisemitiskt.

– Jag känner såväl Oscar Sjöstedt som Jörgen Fogelklou på ett personligt plan sedan mer än ett årtionde och jag har aldrig hört någon av dem uttrycka sig antisemitiskt. Den avsiktliga misstolkningen om Björn Söder och de nationella minoriteterna har upprepats i tio år. SKMA borde veta bättre än att upprepa den tramsiga myten.

Fransson säger att han kommer att driva frågan om att dra in stödet för kommittén inom SD. Partiet har dock inte någon sådan linje officiellt.

Ulf Kristersson säger att det inte är aktuellt att dra in stödet till SKMA.

Ulrika Knutson, SKMA:s ordförande.

SKMA:s ordförande Ulrika Knutson sa i fredags till Aftonbladet att det är beklagligt att SD:s ledande namn vill utpeka SKMA till politisk motståndare.

”Den som påtalar SD:s problem med antisemitism och kritiserar partiets bruk av frågan som politiskt slagträ utpekas som politisk fiende. Så agerar bara ett parti som har litet eller inget intresse av sakfrågan: att motverka antisemitismen.”