Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Översvämningar i Europa – flera döda

TT-AP-AFP

Uppdaterad 13.24 | Publicerad 11.49

Flera länder i Östeuropa har drabbats av översvämningar efter kraftigt regn. I Rumänien har minst fyra personer mist livet som en följd av ovädret.

Vattennivåerna har stigit snabbt i floderna Elbe och Vltava (Moldau) i Tjeckien. I huvudstaden Prag har räddningstjänsten satt upp skyddsvallar i förebyggande syfte.

– Vi måste vara redo för det värsta, säger Tjeckiens premiärminister Petr Fiala efter att regeringens kriskommitté träffats.

– En tuff helg ligger framför oss.

Regnet ser nämligen inte ut att avta. Vissa områden i Tjeckien och Polen kan få upp till 400 millimeter regn de kommande dagarna.

Även Rumänien har drabbats av kraftigt regn och i östra delarna av landet har minst fyra personer omkommit, uppger myndigheterna. Ett större antal personer har dessutom fått räddats från sina hem runtom i landet.

Österrike, Tyskland, Slovakien och Ungern riskerar också svåra översvämningar till följd av kraftig nederbörd. Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA riskerar vattennivåerna i Elbe att stiga till fyra meter i slutet av veckan.

– Vi kämpar verkligen mot klockan här, säger Michael Klahre, talesperson för räddningstjänsten i Dresden, vid en presskonferens.

Enligt Eigil Kaas, professor vid Köpenhamns universitet, beror regnet på det allt varmare klimatet i Europa. Det pågående lågtrycket är en följd av kraftiga svängningar mellan varma och kalla temperaturer.

– Sedan 1900-talet har temperaturen i Europa stigit med två grader, och det gör att atmosfären kan innehålla upp till 15 procent mer vatten, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.