Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Flera döda efter översvämningar i Östeuropa: ”En tuff helg framför oss”

Publicerad 16.20

I Prag sätter räddningstjänsten upp skyddsvallar.

Flera östeuropeiska länder har drabbats av kraftiga översvämningar och minst fyra personer har dött i Rumänien.

Nu väntas mer regn under de kommande dagarna.

– En tuff helg ligger framför oss, säger Tjeckiens premiärminister Petr Fiala.

Vattennivåerna har stigit snabbt i floderna Elbe och Vltava i Tjeckien efter den senaste tidens kraftiga regn. Det har lett till att räddningstjänsten i Prag satt upp skyddsvallar i förebyggande syfte.

– Vi måste vara redo för det värsta, säger Tjeckiens premiärminister Petr Fiala efter att regeringens kriskommitté träffats.

Samtidigt är väderprognosen oroväckande. Vissa områden i Tjeckien och Polen kan få upp till 400 millimeter regn de kommande dagarna.

Brandmän räddar en hund från översvämningarna i Rumänien.

Flera länder har höjd beredskap

I Rumänien har minst fyra personer dött till följd av översvämningarna, uppger landets räddningstjänst enligt AP.

Bilder från de drabbade områdena visar hur lerigt vatten och skräp väller fram längs gatorna, samtidigt som räddningsarbetare hjälper boende i nöd. I staden Galati har runt 5 000 hushåll drabbats.

Även myndigheterna i Slovakien, Ungern, södra Tyskland och delar av Österrike har gått upp i höjd beredskap, skriver Reuters.

Räddningstjänsten bär en kvinna undan vattnet i Rumänien.

”Kämpar verkligen mot klockan”

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA riskerar vattennivåerna i floden Elbe att stiga kraftigt.

– Vi kämpar verkligen mot klockan här, säger Michael Klahre, talesperson för räddningstjänsten i Dresden, vid en presskonferens.

Enligt Eigil Kaas, professor vid Köpenhamns universitet, beror regnet på det allt varmare klimatet i Europa. Det pågående lågtrycket är en följd av kraftiga svängningar mellan varma och kalla temperaturer.

– Sedan 1900-talet har temperaturen i Europa stigit med två grader, och det gör att atmosfären kan innehålla upp till 15 procent mer vatten, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.