Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Fler än 200 döda i svåra översvämningar

TT-AP-AFP

Publicerad 10.25

Miljontals människor har drabbats och fler än 200 har omkommit till följd av omfattande översvämningar i Sydostasien.

I värst drabbade Vietnam har dödstalet stigit till 197 i spåren av tyfonen Yagis framfart. I ett område i den norra delen av landet orsakade ovädret de värsta översvämningarna på över 80 år. På många håll har människor omkommit i jordskred som orsakats av regnmängderna.

Ytterligare fler än 120 personer saknas i landet och omkring 800 personer rapporteras ha blivit skadade, rapporterar tidningen VN Express.

FN:s barnrättsorganisation Unicef meddelar att fler än 140 000 bostäder har tagit skada i 26 av Vietnams 58 provinser. Jordbrukssektorn har också tagit stor skada, då myndigheterna rapporterar att 250 000 hektar åkermark har förstörts, särskilt i områden kring huvudstaden Hanoi.

I Hanoi har mängder av invånare vadat omkring i midjehöga vattenmassor, men vattennivån uppges ha börjat sjunka så sakteligen.

Översvämningar har skett även i Laos, Myanmar och Thailand med stora skador som följd. I Thailand rapporteras nio dödsfall i landets norra del.

Forskare har varnat för att stormar som tyfonen Yagi blir mer och mer intensiva på grund av klimatförändringarna, då ett varmare havsvatten innebär att de får mer laddning och far fram med starkare vindar och tyngre nederbörd.

ANNONS