Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Snart ska de hem till Kiev: ”Knyter sig i min mage”

Publicerad 15.58

Tre veckor i fredens Sverige.

Sedan ska tonårstjejerna tillbaka till krigets Ukraina.

– När jag tänker på det knyter det sig i min mage, säger Emilia, 16.

Följ ämnen
Ukraina

40 ukrainska barn i åldrarna 8 till 17 år är på tre veckors sommarkollo på Barnens ö, i ett samarbete mellan Stockholms stad och Ukrainas huvudstad Kiev. Aftonbladet träffar tre av dem på Skansen:

– Jag känner mig säker och levande i Sverige. I Kiev är jag bara utmattad, säger 16-åriga Emilia Mialkovska.

Tillsammans med Yaroslava Melnyk, 15, Kateryna Hyzko, 14, och de andra barnen njuter hon av lugnet i Sverige:

– Människorna här lever ett lyckligt liv och mår bra. Så jag har börjat må bra också, jag får energi av svenskarna, säger Emilia.

Kateryna har börjat slappna av lite, men första veckan var svår:

– Varje gång jag hörde ett flygplan kastade jag mig raklång på golvet och täckte huvudet med händerna, säger hon.

”Jag känner mig säker och levande i Sverige”, säger Emilia Mialkovska, här med Yaroslava Melnyk och Katernya Hyzko.

Tre tonårstjejer från Ukraina på sommarkollo i Stockholm.

Slipper betala inträde

De tre tjejerna liksom de vuxna ledarna Anna Dolgikh och Oleksandra Dolhova – vars äldste son Leonid stupade vid fronten nära Bachmut i januari 2023 – älskar Sverige. Meningarna om surströmming går däremot isär. Emilia gillar den verkligen, Yaroslava inte alls.

Efter två veckor i Sverige har de också insett att låten ”Happy nation” – som de hört så många gånger – är gjord av svenska Ace of Base.

– Men när jag fick reda på att Zara Larsson är från Sverige tänkte jag ”va, hon verkar vara amerikan”, säger Emilia.

”Varje gång jag hörde ett flygplan kastade jag mig raklång på golvet”, berättar Kateryna Hyzko om första veckan i Sverige.

Med sina ukrainska pass slipper de betala inträde på Stockholms muséer och de åker gratis i tunnelbanan. I Kiev sitter tjejerna ibland och pluggar i tunnelbanan medan flyglarmet går.

Minnena från krigsstarten i februari 2022 är inte långt borta.

Emilia glömmer inte explosionerna som lyste upp natthimlen alldeles för nära bilen när familjen körde västerut mot Polen. Yaroslava tänker på hur skrämmande krigsljuden måste ha varit för hennes 3-åriga lillasyster. Kateryna räknade under den ryska invasionens första 90 minuter till 15 explosioner utanför hemmet.

”Försvarar inte bara oss”

När 14-åriga Kateryna berättar om sommaren 2023 börjar hon gråta och går undan några minuter. Hon kommer snart tillbaka och förklarar att hennes pappa Artem kallades in vid fronten då och där är han kvar.

När pappan enstaka gånger har permission brukar familjen fira födelsedagar, julafton och andra högtidsdagar som de missat.

– Vi försöker vara tillsammans så mycket som möjligt, säger Kateryna och tillägger:

– Pappa försvarar inte bara oss, utan hela Ukraina.

Snart åker de hem igen – Kateryna som precis varit på Vasamuséet och tycker att ”det är otroligt att skeppet färdades tusen meter och sedan sjönk, jag vill veta mer om det” – Emilia som säger att ”Sverige är mitt favoritland, jag vill leva här om jag får” – och Yaroslava som uppskattar att ”svenskarna är så glada” och har på sig ett swiftiearmband där det står ”Roxette”.

Kateryna Hyzko, 14, Emilia Mialkovska, 16, och Yaroslava Melnyk, 15, vid Sollidenscenen på Skansen.

Uppmanas att bunkra

I Kiev väntar de återkommande flyglarmen och oron.

– Jag vill inte tillbaka. Jag läser i nyheterna att det är ännu fler explosioner just nu och fler som dör. Det är så skrämmande, säger Emilia.

Myndigheterna i Kiev har redan uppmanat invånarna att bunkra mat och förnödenheter inför vintern, som ser ut att bli den svåraste hittills eftersom ryssarna bombat sönder så mycket av landets elnät.

Men Kateryna tvekar inte – hon ser fram mot att komma tillbaka till Ukraina:

– Jag vill hem till min familj.

Fotnot: Oleksandra Dolhova – som är avdelningsdirektör vid kommunalt drivna ”Kievs palats för barn och unga” – är tacksam över att 40 ukrainska barn från Kiev får komma till Sverige, men skulle önska att ännu fler fick vila ut under en kollovistelse här.