Tusentals trotsar utegångsförbud i Bangladesh

TT-AFP

Publicerad 2024-07-20 09.58

Studenter och polis drabbar samman i Dhaka på fredagen.

Dödstalen i Bangladesh stiger. Minst 123 människor har dödats i våldsamma protester mot regeringen. Tusentals demonstranter trotsade på lördagen det utegångsförbud som införts.

Soldater patrullerade gatorna i städer i Bangladesh på lördagen för att stävja de oroligheter som inleddes med studentprotester mot landets regering och premiärminister Sheikh Hasina.

Protesterna har pågått i veckor och har eskalerat i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som har krävt minst 123 dödsoffer, enligt AFP.

Ett utegångsförbud infördes vid midnatt och militär har satts in efter att polisen misslyckats med att få slut på oroligheterna.

Trotsar utegångsförbud

Inledningsvis på lördagen var gatorna nästan tomma i huvudstaden Dhaka, men senare på dagen gav sig tusentals demonstranter ut och möttes av polis som sköt mot folkmassorna.

– Det är anarki i landet. . .De skjuter på människor urskiljningslöst, säger demonstranten Nazrul Islam.

Polisen uppger att demonstranter under våldsamheterna i veckan vandaliserat och satt eld på en rad byggnader, däribland ett tv-bolag och flera myndighets- och polisbyggnader. Minst 300 poliser har skadats i sammandrabbningar med demonstranterna, uppger polisens talesperson Faruk Hossain.

Kräver reformer

Demonstranterna protesterar mot ett kvotsystem för jobb inom offentlig sektor som gynnar grupper allierade med premiärminister Sheikh Hasina. Hon har styrt landet sedan 2009 och vann en ny mandatperiod i januari efter en omstridd valprocess som bojkottades av oppositionen.

Företrädare för regeringen och studenterna möttes på fredagen i ett försök att hitta en lösning. Studenterna kräver bland annat att det kritiserade kvotsystemet reformeras. Landets justitieminister Anisul Huq sade på fredagen att regeringen var villig att diskutera deras krav.

Bangladesh nationalistparti (BNP), som är det största oppositionspartiet, stödjer protesterna. Men BNP säger i ett uttalande att deras anhängare inte är ansvariga för våldet och förnekar anklagelser om att de använder sig av studentprotesterna i politiskt syfte.