Minst 300 poliser skadade i Bangladesh

TT-AFP

Publicerad 2024-07-20 08.52

Studenter och polis drabbar samman i Dhaka den 18 juli.

Minst 300 poliser har skadats i Bangladesh under fredagens sammanstötningar med demonstranter på flera platser i huvudstaden Dhaka.

Enligt talespersonen Faruk Hossain har polisen mött ”hundratusentals” demonstranter i huvudstaden.

– Minst 150 poliser fick föras till sjukhus. Ytterligare 150 fick första hjälpen, säger han till AFP och tillägger att två poliser har dödats.

Under fredagen förbjöds demonstrationer i huvudstaden. I hela landet har även militär satts in och utegångsförbud införts.

I flera veckor har studenter protesterat mot ett kvotsystem för jobb inom offentlig sektor. Systemet gynnar enligt demonstranterna grupper som är allierade med premiärminister Sheikh Hasina. Han har styrt landet sedan 2009 och vann en ny mandatperiod i januari efter en omstridd valprocess som bojkottades av oppositionen.

Minst 115 personer har dödats i de våldsamma protesterna. Attackerna mot protesterna är ”chockerande och oacceptabla” enligt Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt polisen har demonstranter vandaliserat och satt eld på en rad byggnader. Ett fängelse har även stormats och hundratals fångar befriats när det sattes i brand.