Forskare: Brett missnöje bakom oron i Bangladesh

TT

Publicerad 2024-07-20 18.57

Den tändande gnistan till de eskalerande studentprotesterna i Bangladesh var missnöje med ett omstritt kvotsystem för statliga jobb. Men protesterna handlar även om korruptionen och den bristande demokratin i landet, anser en Sydasienforskare.

Över 120 människor har dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Bangladesh den senaste veckan. Studenterna kräver reformer av det kvotsystem för statliga jobb som gynnar ättlingar till dem som slogs för landets självständighet 1971.

– De här kvoteringarna har skapat missnöje och det har spridit sig till studenterna för det är de som ska utbilda sig för att konkurrera om de här attraktiva arbetena, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Auktoritärt styre

Men bakgrunden till protesterna är mer komplex än så och riktar sig även mot premiärminister Sheikh Hasinas mångåriga styre av landet, anser Sten Widmalm.

– Det har att göra med att det har varit en diktatur väldigt länge. De hade val i början av året och det var inte ett demokratiskt. val. Det finns mer missnöje att kapitalisera på än kvoteringarna, säger han.

Oppositionen har huvudsakligen bojkottat de val som har hållits i landet eftersom de anser att de har varit riggade och gynnat det styrande Awamipartiet.

Har exploaterat landet

Samtidigt har tillväxten i Bangladesh under Hasinas 15 år vid makten ökat kraftigt i landet och miljontals människor har lyfts ur fattigdom. Men enligt Sten Widmalm har det skett till priset av korruption och en våldsam exploatering av landets naturtillgångar.

– Sheikh Hasina har i princip sålt ut landet och de naturresurser som finns där på ett sätt som är helt förödande för landet nu och på lång sikt, säger han.

ANNONS