Studenter i Bangladesh fortsätter protesterna

TT-AFP

Publicerad 2024-07-21 10.24

Högsta domstolen i Bangladesh har beslutat att minska på det kvotsystem som orsakat våldsamma protester. Bild från fredagen.

Studenterna i Bangladesh kommer fortsätta att demonstrera – trots att Högsta domstolen beslutat att strama åt det kvotsystem som utlöste de våldsamma protesterna.

Kraven handlar om att reformera det kvotsystem för statliga jobb som återinfördes förra månaden.

Demonstranterna anser att det främst gynnar ättlingar till dem som slogs för landets självständighet 1971. Mer än hälften av de eftertraktade och välbetalda tjänsterna skulle gå till specifika grupper, däribland till ättlingarna. Kritiker anser även att systemet gynnar de som är allierade med premiärminister Sheikh Hasina.

Efter Högsta domstolens beslut under söndagen kommer istället fem procent av jobben fortsatt reserveras till ättlingarna, medan två procent reserveras till andra.

Landets riksåklagare säger att beslutet om återinförandet var olagligt, och uppmanar nu studenterna att återvända till klassrummen.

Däremot säger en anonym talesperson för studenterna till AFP att kvotsystemet för ättlingar bör avskaffas helt även om de välkomnar domen.

– Vi kommer inte avbryta våra protester förrän regeringen utfärdar en order som speglar våra krav, säger talespersonen.

Över 120 personer har dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polisen den senaste veckan.

ANNONS