Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

LVU-kampanjen är grundlös – är tvärtom

TT

Publicerad 11.41

Partiet Nyans demonstrerade mot Socialtjänsten och tillämpningen av LVU på i februari 2022.

Den desinformationskampanj som påstod att muslimska barn oftare omhändertas inom LVU saknar grund, enligt Socialstyrelsen.

En genomgång som myndigheten gjort visar snarare på motsatsen.

De senaste åren har det pågått en uppmärksammad desinformationskampanj som spridit rykten om att svensk socialtjänst systematiskt omhändertar och placerar barn med utländsk bakgrund.

För att reda ut hur det faktiskt ligger till har Socialstyrelsen granskat alla fall där barn födda mellan 1991 och 2020 någon gång under uppväxten har varit placerade, både frivilligt och enligt lagen om vård av unga (LVU).

Socioekonomiska faktorer

Slutsatsen, som DN var först med att rapportera om, visar att det är socioekonomiska faktorer och inte födelseland som kopplas till att barn placeras i samhällsvård.

– Vi kan visa att budskapet i den här kampanjen är helt grundlöst, säger enhetschef Annika Öquist på Socialstyrelsen till tidningen.

Enligt granskningen har barn med två utlandsfödda föräldrar lägre sannolikhet att placeras än de med Sverigefödda föräldrar. Det gäller särskilt barn vars föräldrar är födda i ett land där majoriteten av befolkningen är muslimer.

Barn till utlandsfödda föräldrar är också i genomsnitt placerade under en kortare tid av uppväxten än barn och unga med Sverigefödda föräldrar. Snittiden för en placering utanför hemmet är 3,6 år för barn med två svenskfödda föräldrar. Barn från muslimska hem har en genomsnittlig placeringstid på 1,8 år.

Får mindre insatser

I Sverige finns inga register över eventuell religiös tillhörighet och Socialstyrelsen har utgått från föräldrarnas födelseland och har skiljt ut dem som kommer från länder med mer än 60 procents muslimsk befolkning.

– Vi ser generellt att barn med utländsk bakgrund får mycket mindre insatser överlag från samhällets sida, säger enhetschef Annika Öquist.