Ölandspolisens största fokus: Hålla unga borta från gängen

”Vi ser att vissa redan har dragits in”

Uppdaterad 06.52 | Publicerad 06.09

ÖLAND/BORGHOLM. Unga som dras in i gängkriminalitet och ett narkotikabruk som ökar bland yngre.

Polisen på Öland ser två orosmoln på ön.

– Det som sker i större städer sker här också, säger Ölandspolisen Adam Keinvall.

Under sommaren ökar trycket på hela ön och inte minst på polisen.

För att hantera eventuellt stök placeras en tillfällig arrest i form av en trailer bakom polishuset i Borgholm.

– Det kommer ju väldigt mycket turister hit, ungefär hela Malmö stad, säger Adam Keinvall, gruppchef för Ölands nystartade polisområdesgrupp.

”Hela Malmö stad” är ett uttryck många ölänningar använder när de ska beskriva de intensiva somrarna på ön.

Skulle man tolka uttrycket bokstavligt betyder det att Öland under sommaren går från 26 000 invånare till drygt 360 000.

Adam Keinvall arbetar som polis på Öland.

”Vissa har redan dragits in”

Turisterna är bra på att sköta sig, säger Adam Keinvall, men med mycket folk kommer automatiskt mer stök.

– Det brukar vara allt från trafikolyckor till slagsmål på uteställen. Sedan lugnar det ner sig igen efter semestrarna. Då tar vi ett nytag. Skolorna drar igång och vi återgår till vardagsarbetet.

Med ”vardagsarbetet” menar Adam Keinvall främst en sak: Att arbeta förebyggande för att hålla ungdomar borta från gängkriminaliteten i Kalmar.

Den småländska staden på andra sidan bron har skakats av flera dödsskjutningar och grova våldsbrott de senaste åren.

– Öland har inga kriminella nätverk mig veterligen, men Kalmar har en problematik som påminner om den i större städer. Vi ser att vissa ölänningar redan har dragits in i det här.

Ölänning sköts ihjäl i Kalmar

I mars 2022 sköts en 25-årig man ihjäl när han cyklade längs Ängöleden i Kalmar. En 27-årig man dömdes till livstids fängelse för mordet. Båda männen kom från Öland.

Mordet var en del av en konflikt mellan två kriminella gäng, i vilken totalt tre personer mördades.

– Vi ser hur vissa ser upp till den här kulturen, som glorifierar nätverkskriminaliteten. Vi försöker ha ett tätt samarbete med både socialtjänst, skola och vårdnadshavare för att uppmärksamma det här.

Är det här ett stort problem på Öland?

– Allt är ju relativt. Vi tycker att det är allvarligt om en person dras in i det. Vi har inte alls de problemen som finns i större städer, men det sker ju här också. Det spiller över och ut på de mindre orterna. Det kommer bara lite senare och i ett mycket mindre format.

Även om nätverken inte har etablerat sig på Öland finns det individer på ön som säljer narkotika.

– De finns ju i Borgholm också, inte bara i Kalmar. Det sprider sig som ett nät.

”Ju längre ut man kommer från de större orterna, som Färjestaden och Borgholm, desto mindre blir problemen.”

Samverkan mellan skola och polis

Polisen har tidigare varnat för att bruket av cannabis går ner i åldrarna på ön. I november i fjol rapporterade Barometern att polisen tagit fler misstänkta i åldrarna 15–17 år än vad de gjort tidigare.

Även så unga som 8–14-åringar har åkt fast med narkotika.

I Mörbylånga har man startat någonting som kallas för SSPF – ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis, och fritid för ungdomar i riskzon för kriminalitet.

SSPF riktar sig till familjer och ungdomar mellan 10 och 18 år.

– I de här åldrarna har vi möjlighet att påverka dem. Det är då vi har möjlighet att få hjälp av vårdnadshavare och socialtjänsten. Det är mycket svårare när de har fyllt 18, säger Adam Keinvall.

Enligt polisen sker dock ingen aktiv rekrytering av ungdomar från Öland till kriminella nätverk i Kalmar, men ungdomar med svårare bakgrunder kan vara mer mottagliga för att dras in i kriminalitet.

Problemet handlar mer om individuella fall än systematisk rekrytering.

– Vi vill inte måla upp någon jättefara bland föräldrarna. Problemen är större på vissa ställen än på andra. Ju längre ut man kommer från de större orterna, som Färjestaden och Borgholm, desto mindre blir problemen.

Rådet: Var uppmärksam

Föräldrar uppmanas att vara nyfikna och delaktiga i sina barns liv, inklusive deras umgänge och aktiviteter. Att följa upp vilka kläder de köper och vem de pratar med kan hjälpa till att identifiera tecken på inblandning i brottslig verksamhet.

– Fråga vad de har för kläder. Har du köpt den där själv? Hur har du fått pengar till det här?

– Har man gått så långt att man säljer narkotika, då syns det. Det vill man visa upp. Då har man säkert köpt något dyrt, något man inte har råd med på månadspengen.

Följ ämnen i artikeln