Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Ex-gisslan Noa kritiserar israelisk media: ”Skadades inte av Hamas”

Publicerad 08.32

Den tidigare gisslan Noa Argamani får applåder när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talar under ett kongressmöte i Washington,  24 juli 2024.

Noa Argamani, 26, frigavs efter 8 månader som gisslan i Gaza – nu kritiserar hon israelisk media.

Hon menar att de vänt på hennes tal om hennes tid som gisslan.

– Som ett offer för den 7 oktober vägrar jag att bli utsatt ännu en gång av media.

Följ ämnen
Gaza

Noa Argamani blev ansiktet utåt för israeliska gisslan efter att en video från henne bortrövande den 7 oktober fångades på film. I videon som spreds på sociala medier skriker hon ”Döda mig inte”, medans hon förs bort på en motorcykel.

Den 8 juni fritogs hon tillsammans med tre andra gisslan som räddades under en israelisk attack mot Nuseirat och Deir al-Balahs flyktingläger i Gaza. Frigivningen av de fyra gisslan resulterade i att mer än 200 palestinier dödades, enligt Reuters.

Här förs Noa Argamani bort från södra Israel under attacken den 7 oktober.

Lite mer än två månader efter att hon släppts fri talar hon ut om sin tid som gisslan under ett möte med diplomater från G7 länder i Tokyo under onsdagen.

”Ett mirakel att jag är här”

Under mötet säger Noa att det är ett mirakel att hon ens medverkar på mötet.

– Det är ett mirakel eftersom jag överlevde den 7 oktober, och jag överlevde bombningen, och jag överlevde också räddningen, sa hon.

Under mötet talade hon är om sin pojkvän, Avinatan, som fortfarande hålls som gisslan av Hamas i Gaza.

– Vi måste ta tillbaka dem innan det är för sent, sa hon.

Yakov Argamani kramar om sin dotter.

Efter dotterns bortrövande 7 oktober pratade Argamanis pappa med nyhetssidan Middle East Eye och bad för fred och ett slut på lidandet för både fångarna och palestinierna i Gaza.

– Vi måste stoppa detta dödande mellan oss och dem så att det kan bli verklig fred mellan dessa två länder en gång för alla, sa han då.

Noa Argamani, 26, blev en symbol för gisslan som togs av Hamas 7 oktober.

Skadades av israeliskt luftangrepp

Under fredagen, två dagar efter mötet, gick hon ut på Instagram och kritiserade hur israelisk media använt hennes tal i Tokyo.

– Jag kan inte ignorera vad som hänt här under de senaste 24 timmarna, att man tagit mina ord ur sitt sammanhang, skrev hon.

Hon skrev vidare att hamasmedlemmar inte slog henne när hon var i fångenskap och att de inte heller klippte av henne håret som det rapporterats om. I uttalandet klargör Noa att hon hade "snitt" över hela huvudet då hon skadades när en vägg kollapsade efter en israelisk luftattack.

– Som ett offer för den 7 oktober vägrar jag att bli utsatt ännu en gång av media, avslutar hon inlägget.

Följ ämnen i artikeln