Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Läcka: Netanyahu hånar anhöriga – "vilket avtal?"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-26 20.19

Den som tror att ett avtal med Hamas skulle ”lösa allt” lider av vanföreställningar, påstår Israels alltmer pressade premiärminister Benjamin Netanyahu.

I läckta inspelningar från ett möte med anhöriga till gisslan i Gaza hörs han säga emot och förlöjliga åhörarna.

– Jag vill ha dem här, utbrister en dotter till en gisslan under det inspelade mötet med premiärministern, på tal om dem som fortfarande sitter fångna hos Hamas.

– Och jag vill gå till fots till Italien i en rak linje, svarar Netanyahu sarkastiskt.

Metaforen, i en analys i israeliska Haaretz kallad ”häpnadsväckande”, är en av flera kommentarer som väckt kritik sedan de läckt från fredagens möte mellan Netanyahu och en grupp med frigivna gisslan samt anhöriga till gisslan i Gaza.

I en av totalt tre inspelningar, släppta av tv-kanalen Keshet 12, tycks Netanyahu tappa tålamodet när mötesdeltagarna gång på gång lyfter gisslans situation och ber premiärministern att godta det avtal som ligger på förhandlingsbordet.

– Vadå för avtal? Vilket avtal? Den som sagt att det finns ett avtal på bordet som vi inte accepterat av endera anledning, den ljuger, svarar han uppretat.

Jämför med Förintelsen

I inspelningarna hävdar Netanyahu att han slåss för landets fortsatta existens i ett läge där Hizbollah och Iran vill utplåna Israel.

– Vi pratar inte om något annat än det där avtalet. ”Om vi sluter ett avtal kommer allt att lösa sig – Iran kommer att sluta”, etcetera etcetera. Det är galenskap. Det är vanföreställningar, säger han.

En frisläppt gisslan ifrågasätter Netanyahus propsande på ”seger” i kriget mot Hamas.

– Vi förlorade redan den 7 oktober, säger hon med hänvisning till terrorstämplade islamiströrelsen Hamas brutala attack mot Israel, vilken blev startskottet på kriget.

I inspelningen hörs Netanyahu snabbt invända – och jämföra med massmorden på judar under Förintelsen.

– Vi förlorade inte, säger han och fortsätter:

– Under Förintelsen inträffade 4 500 till 5 000 ”7 oktober” varje dag.

Försvaras av frun

I tidningen Haaretz analys av inspelningarna beskrivs Netanyahu som ”hjärtlös” och ”totalt okänslig”. Bland annat besvarar han en tidigare gisslans skildring om tortyr under fångenskapen med att påtala att han också suttit gisslan – under en militärövning.

I israeliska medier kritiseras också frun Sara, som även hon deltog i mötet, för ”munhuggande” med tidigare gisslan och anhöriga och brist på empati.

När ansvaret för 7 oktober-attacken kommer på tal hörs Sara Netanyahu försvara sin make genom att lägga skulden på landets militär.

– En ledare är ansvarig för sin armé, svarar en av mötesdeltagarna henne.

ANNONS