Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Professor i Israel: Gynnar "Bibi" att gisslan dör

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-22 05.19

Benjamin Netanyahu gör allt i sin makt för att sabotera förhandlingarna om vapenvila, enligt en strid ström rapporter.

– Kriget gynnar honom. Det är det enda som kan hålla kvar honom vid makten, säger statsvetaren Uriel Abulof i Tel Aviv.

När sex gisslantagna israeler i veckan återvände hem i liksäckar uteblev tacktalen till premiärminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu.

I stället haglade kritiken. Anhöriga anklagade Netanyahu för att ha svikit deras nära och kära gånger två: först när de kidnappades, sedan när de lämnades att dö till följd av regeringens oförmåga – eller ovilja – att nå ett avtal med Hamas.

– Netanyahu valde att offra gisslan, sade Mati Dancyg, vars pappas kropp återbördades till Israel, till public service-bolaget Kan.

– Regeringen har blod på sina händer. Min morbror dog för Netanyahus (politiska) överlevnad, sade Zahiro Shahar Mor, anhörig till en annan av de döda, till Radio 103FM.

”Kunde inte bry sig mindre”

Att gisslan kommer hem i liksäckar är ett resultat av regeringens aktiva val, hävdar Uriel Abulof, professor i statsvetenskap vid Tel Aviv-universitetet (TAU). Färre levande gisslan ger Netanyahu färre skäl att tvingas till eftergifter – och förhindrar att gisslan kommer hem med högljudda krav och kritik mot att regeringen övergivit dem.

– På många sätt gynnar det ”Bibi” att gisslan återvänder döda. De vill ha sitt folk så fogligt som möjligt – och att dö är ett sätt att bli foglig, säger han.

Därmed låter sig inte regeringen nämnvärt påverkas av kritiken mot gisslanstrategin, tror Abulof.

– Styret, särskilt Netanyahu med sitt storhetsvansinne och sina narcissistiska tendenser, kunde inte bry sig mindre.

Netanyahu har gång på gång anklagats för att sabotera förhandlingarna om vapenvila. Anledningen: han vet att ett klubbat gisslanavtal skulle få hans brokiga regeringskoalition att kollapsa, enligt Abulof.

Mossadchef: Avtal omöjligt

I juli redogjorde tidningen Haaretz detaljerat för hur premiärministern systematiskt skjutit förhandlingsprocessen i sank, ofta vid de mest kritiska skeendena.

Netanyahu uppges ha läckt känslig information, gått bakom ryggen på kollegor och kraftigt begränsat sina förhandlares mandat – allt för att undvika en överenskommelse med Hamas.

I tisdags uppgav Einav Zangauker, vars 24-årige son fortfarande hålls i Gaza, att Israels underrättelsechef David Barnea i förtroende sagt att ett gisslanavtal är omöjligt ”under rådande politisk konstellation”. Underrättelsetjänsten tillbakavisade snabbt Zanguakers uttalande, skriver The Times of Israel.

Så länge Netanyahu styr Israel ser Uriel Abulof så gott som noll chans till en överenskommelse.

– Kriget kommer att fortsätta så länge det gynnar honom och hans politiska position.