Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Livet i flyktinglägret i Gaza: ”Överjävligt”

Publicerad 2024-08-26 21.53

JABALIA, NORRA GAZA. Barnen har hudutslag, lever med ständig hunger och rädsla för nya bombattacker.

Aftonbladet har mött familjer i flyktinglägret i Jabalia som beskriver en tillvaro i misär, smuts och nöd.

– Barnen har fått utslag och det är loppor och löss överallt. Vi har utslag över hela kroppen, säger flyktingen Umm Diab al-Kafarneh till Aftonbladets Muhammad Al-Masry.

Umm Diab al-Kafarneh sitter med sin dotter och sina barnbarn på en smutsig grön filt på ett lika smutsigt golv.

Hon delar ut vatten till barnen och berättar om livet i flyktinglägret i UNRWA-skolorna Jabalia i nordöstra Gaza, dit de flydde från staden Beit Hanun.

– Vi bor i skolor och i tält. Tälten är smutsiga, det är smutsigt här och det är varmt. Och avloppen, du ser här, vi sitter bredvid avloppen, det luktar äckligt, säger hon till Aftonbladets Muhammad Al-Masry.

Hon visar upp utslagen på barnbarnet Khaled Shabat.

Hans huvud är täckt av variga, blodiga blåsor och ärr. Röda utslag sträcker sig ner över hans ansikte.

– Vi har utslag över hela kroppen. Vi har allihop utslag över hela kroppen. Barnen likaså, säger Umm Diab al-Kafarneh.

– Sedan har vi hepatit. På skolan finns det flera fall av hepatit. Hur har det börjat spridas? För att det är så smutsigt här. Det är smutsigt på skolan.

”Överjävliga förhållanden”

Någon städning existerar inte, och avloppsvattnet rinner inte iväg. De som orkar försöker ösa sand och grus över avloppsvattnet för att dämpa stanken.

Samtidigt växer sopbergen.

– Alla avlopp har svämmat över, det är så överallt i skolan. Det finns ingen som vill åtgärda det. Det är så smutsigt här. UNRWA borde hålla rent här eftersom de ansvarar för platsen och skolorna men här finns ingen som bryr sig eller hjälper till.

Av läkare får de förklarat att utslagen blir värre av näringsbristen som barnen utsätts för. Bristen på läkemedel och vård är fortsatt stor.

Bilden delas av FN-organ och hjälporganisationer.

– Förhållandena i flyktinglägren är överjävliga, och det är risk för precis allting. Man bor väldigt trångt, det har varit väldigt varmt och sjukdomar sprider sig, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser.

”Har kollapsat”

Hon har själv varit i Gaza i flera omgångar, senast våren 2023.

Redan då var situationen illa, men det går inte att jämföra med i dag, tio månader efter att kriget mellan Israel och Hamas bröt ut.

– Vi ser att hela hälsosystemet har kollapsat, vilket gör att väldigt många dör eller blir allvarligt sjuka för att de inte får den hjälp de behöver.

– En kollega berättade häromdagen om en akut brist på medicin, personal och om omöjliga val man tvingas göra när man jobbar på ett sjukhus där det saknas precis allting. Man tvingas operera med generatorer som plötsligt lägger av för att det saknas el, och det råder brist på sterilt material.

Hjälparbetare attackeras

FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd, OCHA, publicerade i måndags en rapport som visade att 2023 var ett mörkt år för internationella hjälparbetare där 280 personer dog i 33 länder.

Över hälften av de döda dog under i Gaza under det pågående kriget mellan Israel och Hamas, där ett stort antal hjälparbetare och dött under 2024.

Läkare utan gränser har förlorat sex medarbetare i kriget, trots att man försöker sätta upp sina temporära fältkliniker i de så kallade ”säkra zonerna”.

– Vi utvärderar dag för dag, men även om vi får veta att det är säkert att röra sig från punkt A till punkt B så händer det att vi blir attackerade.

– Det är förenat med livsfara att bedriva sjukvård på plats, och det har kommit rapporter som visar det aldrig tidigare skett att så många hjälparbetare och journalister har dödats under så kort tid som under kriget i Gaza, säger Frida Lagerholm vid Läkare utan gränser.