Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Ryssland: ”Massiv attack” mot Lipetsk

Uppdaterad 09.14 | Publicerad 05.58

Nio personer har skadats i en ”massiv” ukrainsk drönarattack mot ryska Lipetsk och en militär flygbas har fattat eld.

Det skriver regionens guvernör Igor Artamonov på Telegram.

Nödläge utlystes och boende uppmanades att ta skydd inomhus.

Följ ämnen
Ukraina

Angreppet mot Lipetskregionen förstörde viktig energiförsörjning och fyra byar i regionen fick evakuera.

”Stanna hemma. Gå inte nära fönstren. Om du är ute, gå in i närmaste byggnad”, skriver Artamonov i ett inlägg på Telegram.

En militär flygbas i regionen har fattat eld, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass, och bilder som sprids på sociala medier visar hur det brinner kraftigt. Men ryska myndigheter har inte angett orsaken till branden.

75 drönare mot flera regioner

Vid 06-tiden på fredagsmorgonen hade strömmen kommit tillbaka och hotnivån sänkts.

Inledningsvis rapporterades det att sex personer skadats, men den siffran har stigit till nio, enligt Artamonov som besökt sjukhuset där de vårdas.

Enligt det ryska försvarsministeriet har Ukraina skjutit totalt 75 drönare mot sju regioner i Ryssland.

Striderna fortsätter i Kursk

I nattens attack ska fyra drönare ha skjutits ned ovanför Kurskregionen, enligt guvernören Aleksej Smirnov. Under den senaste veckan har ukrainska förband inlett en oväntad offensiv mot regionen.

På kort tid ska de ha trängt igenom två ryska försvarslinjer och tagit kontroll över 45 kvadratkilometer av länet, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainska presidenten Zelenskyj, skrev under gårdagen att Rysslands aggression ligger bakom eskaleringen i Kursk i ett inlägg på X:

”Ryssland har konsekvent trott att rättsliga normer inte gäller dem, så de kan angripa grannländernas territorier ostraffat och kräva sitt eget territoriums okränkbarhet.”

Följ ämnen i artikeln