Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Ukraina: Sänkte rysk attackubåt

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2024-08-03 11.45

En rysk attackubåt av modellen B-237 Rostov-na-Donu i Sevastopol, Krim, 2015. Arkivbild.

En rysk attackubåt har sänkts vid Krimhalvön, uppger Ukrainas militär. Ukrainska drönare har också attackerat och träffat en rysk flygbas samt oljedepåer, enligt militären.

Ukrainska styrkor har sänkt en rysk attackubåt, en B-237 Rostov-na-Donu och förstört ryska luftförsvarssystem på ockuperade Krimhalvön, meddelar Ukrainas armé enligt AFP.

Ubåten uppges ha legat i hamn i Sevastopol. Den träffades i en robotattack under fredagen och sjönk direkt, enligt uttalandet från den ukrainska militärens generalstab.

Ubåten var enligt uppgifter en av fyra som används av den ryska Svartahavsflottan och som har kapacitet att bära ryska sjömålsrobotar av typen Kalibr, skriver BBC. Den skadades troligen i en tidigare ukrainsk attack men reparerades förra hösten, bedömer brittisk underrättelsetjänst.

Ubåtens värde uppskattas av Ukraina till över motsvarande 3 miljarder svenska kronor, rapporterar Kyiv Independent.

Attacken visar att det ”finns ingen säker plats för den ryska flottan i ukrainska territorialvatten i Svarta havet”, säger generalstaben i ett uttalande.

Träffade rysk flygbas

Ukraina har ökat sina attacker mot Ryssland de senaste månaderna. Under natten till lördagen attackerades en oljedepå i den ryska gränsregionen Belgorod, uppger guvernören Vjatjeslav Gladkov på Telegram.

Även ett militärt flygfält i Ryssland attackerades enligt den ukrainska militären.

”Drönare från Ukrainas säkerhetstjänst besökte flygbasen Morozovsk i Rostovregionen”, uppger källan som tillägger att en ammunitionsdepå träffades.

Ryska myndigheter har inte kommenterat uppgifterna om Morozovsk, men regionens guvernör Vasilij Golubev meddelar på Telegram att undantagstillstånd utlysts.

Hyllas av Zelenskyj

Ryssland har den senaste veckan avfyrat över 600 bomber från luften mot Ukraina, enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Fem människor rapporteras ha dödats i ryska drönarattacker dygnet mot lördag.

Zelenskyj hyllar landets soldater för de lyckade angreppen mot rysk infrastruktur.

– Varje attack som korrekt svarar mot ryska bomber, som förstör rysk logistik, ryska baser, som gör det svårare för ockupanterna att stanna i vårt land – varje sådan attack för oss närmare ett rättvist slut på kriget, sade han i sitt kvällstal.