Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Invånarna i Japan varnas: Ökad risk för megabävning

Uppdaterad 02.13 | Publicerad 00.59

Jordskalvet i Japan blev ingen katastrof.

Men det kan vara en föraning.

Invånarna varnas nu om ökad risk för en megabävning i havet.

Skalvet på torsdagsförmiddagen, svensk tid, inträffade i havet två mil utanför Kyushu, den sydligaste av Japans stora öar. Det uppmättes till 7,1 på Richterskalan och ledde till en mindre tsunami på några decimeter.

Skadorna blev begränsade – men timmarna efteråt skickade Japans geologiska myndighet JMA ut ett historiskt larm. Första första gången varnas invånarna om ökad risk för en så kallad megabävning längs en känslig zon i havet, skriver BBC.

Varningen är enligt Japan Times den lägre på en tvågradig skala och innebär att invånarna ska förbereda sig på en kraftig jordbävning med 8–9 i magnitud, dock utan att behöva evakuera omedelbart. Den gäller de kommande sju dagarna, men JMA uppmanar samtidigt till ökad beredskap även efter det.

Prickarna visar var skalven inträffade under torsdagen.

Så ofta inträffar jätteskalven

Torsdagens skalv inträffade i kanten av Nankai-rännan som löper i havet längs delar av Japans östkust. Där möts två tektoniska plattor som har orsakat flera tidigare jätteskalv med tusentals döda.

De inträffar statistiskt en gång på 100–150 år och det senaste ägde rum 1946. Den gången uppmättes styrkan till 8,1 och en tsunami på fem-sex meter drog in över land. 1 300 människor dog, skriver Washington Post.

Skadad byggnad efter skalv.

I dag skulle en megabävning i havsrännan orsaka en långt värre katastrof. Enligt en myndighetsbedömning från 2012 som Japan Times refererar skulle upp till 224 000 människor dö – en siffra som dock kan minskas med 80 procent om invånarna evakuerar direkt efter skalvet.

Experter har tidigare slagit fast att det är 70–80 procents risk för en megabävning längs Nankai någon gång de kommande 30 åren.

Varningen som nu utfärdats betyder inte med säkerhet att något skalv kommer att inträffa, men enligt JMA har risken flerfaldigats, skriver Japan Times.

Invånarna uppmanas enligt tidningen att vara redo för evakuering varje dag den kommande veckan. Hushåll med äldre och barn bör enligt larmet överväga frivillig evakuering i förebyggande syfte.

Människor samlades utanför en byggnad för att ta skydd.

Följ ämnen i artikeln