Trump träffar Netanyahu

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-23 12.04

Israels premiärminister Netanyahu är i Washington. Arkivbild.

Presidentkandidaten Donald Trump ska träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på onsdagen i sitt residens Mar-a-Lago i Florida, uppger han på sin plattform Truth Social.

Netanyahu ska även hålla ett tal i den amerikanska kongressen på onsdagen. USA:s vicepresident Kamala Harris kommer inte att vara på plats, men hon och Netanyahu väntas i stället träffas för ett enskilt möte, enligt källor som amerikanska medier har pratat med. Under mötet kommer Harris framföra sitt budskap att kriget måste få ett slut och diskutera förhandlingarna om eldupphör i Gaza.

Netanyahus resa till USA sker under en period då relationen mellan de två länderna är ansträngd på grund av Israels krigföring i Gaza. Inför besöket sade Netanyahu att han ”ska sträva efter att förankra USA:s stöd som är så viktigt för Israel.”

På torsdag väntas också president Biden träffa den israeliske ledaren. Biden är kritisk mot Israels sätt att hantera Gaza och säger att han ska ägna sina sista sex månader som president åt att få slut på kriget och få hem gisslan.