Forskaren: Det är inga mänskliga fingeravtryck

Publicerad 00.22

En av de två kropparna som visats upp för media.

Främmande kroppar hittades i Peru.

Nu sägs fingeravtryck visa att de inte är mänskliga.

– Fingeravtrycken hade inga traditionella mänskliga mönster, hävdar ufo-forskaren Joshua McDowell.

Mysteriet kring de kontroversiella mumifierade kropparna i Peru tätnar.

Fingeravtrycken sägs vara diagonala räfflor längs fingertoppar och likaså avtrycken på tårna, till skillnad mot de cirkulära avtryck vi är vana vid.

Ufo-forskaren, den amerikanske försvarsadvokaten Joshua McDowell, har enligt Daily Mail undersökt över ett halvt dussin ”utomjordiska” kvarlevor tillsammans med tre oberoende rättsmedicinska experter från USA.

Förutom McDowell var en rättsläkare från Denver och en rättsantropolog från Maryland’s state medical examiner med på resan till Peru. Den tredje experten var McDowells pappa Dr John McDowell, en forensisk odontolog från Coloradouniversitetet som tidigare bland annat jobbat med att identifiera offer efter terrorattackerna i New York via tandkort.

De mumifierade figurerna har tre fingrar på vardera hand.

Redan 300 år fKr användes fingeravtryck i Kina, enligt amerikanska justitiedepartementets ”Fingerprint Soucebook”. Kriminaltekniska utredare i USA har sedan systematiserat jakten på unika avtryck, epidermalryggar, sedan de började användas av amerikansk polis 1902. Det handlar om bågar, slingor och virvlar.

Låg i fossilt stenmjöl

En av kropparna som hittades i Peru, som döpts till Maria, tycktes enligt de fyra experterna inte ha fingeravtryck som matchade något hittills känt fönster.

– Vi såg inga bågar, slingor eller virvlar. Varken på fingrar eller tår. Jag har varit åklagare, jag är brottsadvokat. Jag har sett mängder av fingeravtryck – och de här var inte klassiska fingeravtryck, säger McDowell.

– Marias fingeravtryck var inte jämförbara med mänskliga fingeravtryck.

Nazca-linjerna i Peru skapades mellan 500 f.Kr. och 500 e.Kr. av nascafolket. Varför är det ingen som vet.

Kvarlevorna hittades först av ufologen Jaime Maussan – som det senaste året sägs ha upptäckt över ett halvt dussin ”utomjordiska” mumier – i ett lager kiselgur, fossilt stenmjöl, i Peru.

– Stora delar av hennes kropp är täckt av kiselgur, men på de blottlagda fingrarna verkade epidermalryggarna bestå mest av raka linjer, säger McDowell.

Men några definitiva slutsatser vill inte expertgruppen, som reste tillsammans till Peru, dra.

Söker förklaringar

Enligt McDowell kan det fortfarande finnas en jordisk förklaring till de ovanligt raka friktionsryggsmönstren på Marias fingrar och tår.

– Det kan möjligen ha något att göra med hur hennes hud bevarades. Det är väldigt märkligt, säger han till Daily Mail.

Joshua McDowell underströk att ”inget avgörande har kommit fram om vad mumierna är ännu” och han tillade att hela teamet fortfarande jobbar för att identifiera dessa ”utomjordiska” mumier.

Maria är en av flera kroppar som går under begreppet Nazcamumierna efter området i sydvästra Peru där kropparna sägs ha hittats.

Kropparna har blivit berömda, delvis tack vare sina avlånga huvuden och deras händer med tre fingrar. Utseendet stämmer överens med anekdotiska berättelser om utomjordiska varelser.

Ett team av forskare försöker hitta förklaringar, men Perus kulturdeparement avfärdar mumierna som docksor.

Avfärdas som bluff

Perus kulturdepartement har beskrivit mumierna som mänskligt tillverkade bluffar. I januari sa Flavio Estrada, en forenskisk arkeolog från Institute of legal medicine and forensic sciences of Lima, på en presskonferens att två av de mystiska kropparna var ”dockor”.

– Slutsatsen är enkel. Dockorna har satts ihop med djurben från den här planeten med modernt syntetiskt klister, därför sattes de inte ihop under förspansk tid, sa han då.

Maria blev först känd under en presskonferens på Perus San Luis Gonzaga national university of Ica den 6 november 2019 tillsammans med tre andra Nazcamumier: Wawita, Albert och Victoria.

Maussan har också publicerat en report om mumiernas dna, skriver Daily Mail. Enligt dna-prover tagna från mumierna är 29 procent dna som inte finns i den evolutionära kedjan på jorden.

Följ ämnen i artikeln