Höga hajar utanför Rio oroar forskare

Publicerad 13.48

Hajarna utanför Brasiliens kust får en ”ständig tillförsel” av kokain, enligt en ny studie.

Brasilianska hajar har visat sig ha höga halter av kokain i sig.

Enligt forskare har de fått i sig betydligt mer än en lina, om du hajar.

– Fynden är väldigt viktiga och potentiellt oroande, säger marinforskaren Sara Novais till tidningen Science.

Brasilianska forskare konstaterar att det är vanligt att hajar utanför Rio de Janeiros kust har höga halter av kokain i systemet.

I en ny studie har forskarna undersökt tretton spetsnoshajar som alla hade kokain i levern och i muskelvävnader. Enligt studien var halten kokain i vissa fall 100 gånger högre än vad som tidigare observerats i marina djurarter, skriver New York Times.

– Vi blev helt förstummade, säger Rachel Ann Hauser Davis, biolog och medförfattare till studien.

”Oroande”

Fynden tyder på att det inte är någon engångsföreteelse och att hajarna skulle ha råkat få i sig kokain på något märkligt sätt. Forskarna menar att det troligen beror på om en ständig tillförsel av kokain i vattnet där hajar lever.

– Fynden är väldigt viktiga och potentiellt oroande, säger marinforskaren Sara Novais till tidningen Science.

Hon har inte arbetat med den nya rapporten men säger att det nu behövs ytterligare forskning. Detta för att avgöra om halten kokain är skadlig för hajarna – eller för människor som äter dem, eftersom det är vanligt att man äter haj i Brasilien.

Haj är vanligt på tallriken i Brasilien, nu måste man utreda om kokainhalten är skadlig för människor.

Det utesluts inte att det kan röra sig om kokain som dumpats i vattnet av smugglare eftersom kokain är vattenlösligt. Men forskarnas huvudhypotes är att kokainet hamnar i vattnet via avloppet från illegala labb – och via orenat avloppsvatten från bostäder.

– Vi tror att den största källan är utsöndring genom urin och avföring från personer som använder kokain, säger Rachel Ann Hauser Davis till New York Times som skriver att de flesta av dagens reningsverk har svårt att filtrera kokainrester på ett effektivt sätt.

Kan påverkas

Tidigare studier och observationer tyder på att vattenlevande djur påverkas av droger i vattnet. Förra året kom rapporter från Floridas kust där det observerats hajar som betedde sig konstigt, de kunde bland annat cirkla runt inbillade föremål i vattnet. Man misstänkte då att hajarna fått i sig kokain som hamnat i vattnet på grund av smuggling, skriver Spiegel.

Kokain på vift i Medelhavet.

Enligt brittiska Guardian tror forskare att kokainet kan störa hajarnas syn, vilket skulle göra dem till sämre jägare. En annan farhåga är att kokain kan störa hajarnas fortplantningsförmåga, enligt Science.

Kan bli beroende

Det finns också studier som påvisat att fiskar kan utveckla ett beroende. En studie från Lantbruksuniversitetet i Prag från 2023 visade att foreller som fick i sig metamfetamin, i samma koncentrationer som påträffats i vatten som renats från reningsverk, blev beroende. De blev mindre aktiva och uppvisade abstinenssymtom, enligt Spiegel.

Men det finns allvarligare saker än knark som kan hamna i vattnet.

– Kokain gör folk nyfikna. Men det finns antibiotika, antidepressiva, läkemedel, solskyddskräm, insektsmedel och gödsel – allt är kemikalier som tar sig ut i ekosystemet, säger Tracy Fanara, miljöforskare i Florida, till New York Times.