Harris om Gaza: Jag tänker inte hålla tyst

TT-AP-AFP

Uppdaterad 05.57 | Publicerad 00.58

Vicepresidenten och, inom kort, presidentkandidaten Kamala Harris med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu före deras möte i Vita huset.

Israel har rätt att försvara sig mot Hamas, men det spelar roll hur man gör det.

Det gör den troliga presidentkandidaten Kamala Harris klart efter sitt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset.

Även den avgående presidenten, Joe Biden, hade ett separat möte med Netanyahu men det var bara Harris som efteråt uttalade sig för reportrar, om sitt möte. En del bedömare tolkar det hon sade som att hon kommer att stå för en skarpare linje gentemot Israel än Biden.

Hon fördömde Hamas attack på Israel den 7 oktober förra året som fruktansvärd och övergreppen och mördandet som Hamas då gjorde sig skyldig till som oerhörda.

Djupt oroad

Hon sade också att hon till Netanyahu uttryckt djup oro över det enorma lidandet i Gaza, de många döda civila och den mycket pressade humanitära situationen där. Hon nämnde bilder på döda barn och människor som gång på gång, hungriga och desperata, tvingas fly undan strider på nytt.

– Vi kan inte titta bort när det gäller dessa tragedier. Vi kan inte tillåta oss att bli likgiltiga inför lidandet och jag kommer inte att hålla tyst, sade Harris, som inom kort väntas utses till Demokraternas presidentkandidat efter Joe Bidens beslut att inte ställa upp för omval.

– Israel har rätt att försvara sig och hur man gör det spelar roll, sade Harris.

Dags göra upp

Hon sade att hon sagt att det är dags för Israel, och Hamas, att snabbt enas om vapenvila och sedan stegvis befästa den för att få ett slut på kriget och lidandet för civila, att få gisslan fri och garantera Israels säkerhet och bereda vägen för en tvåstatslösning.

Enligt Harris uttalande var det ett möte med en rak och konstruktiv ton.