USA-kännare: Israellinje kan gynna Harris

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-23 05.35

USA:s vicepresident Kamala Harris. Arkivbild.

En tuffare linje mot Israel kan hjälpa Kamala Harris, som av allt att döma blir Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet, att vinna röster.

– Många yngre väljare är väldigt upprörda över kriget i Gaza, konstaterar statsvetaren och USA-kännaren Emma Ricknell.

Israels pågående krig mot terrorstämplade Hamas kommer att bli en brinnande fråga för Joe Bidens efterträdare som presidentkandidat. Under våren har flera propalestinska demonstrationer blossat upp i USA – inte minst på universiteten.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig just nu i Washington. Under onsdagen, klockan 20 svensk tid, kommer han att hålla ett tal i kongressen, men enligt källor till CNN kommer Harris inte att närvara.

De ska i stället träffas separat, uppger anonyma källor nära Harris för Politico.

Harris har vid flera tillfällen uttryckt stöd för de civila dödsoffren i Gaza och också uppmuntrat till vapenvila.

Kan locka yngre väljare

Emma Ricknell, USA-kännare och statsvetare vid Linnéuniversitet, tror att vicepresidentens uttalade stöd för folket i Gaza kan locka framför allt yngre väljare.

– Harris var tidigt ute och manade till vapenvila i Gaza. Hon kan tjäna på att visa sig starkare mot Israel, säger hon.

En eskalering av konflikten mellan Israel och Hamas skulle kunna tvinga Harris att ta ställning.

– Då gäller det för henne att visa framfötterna.

Valet av Harris skulle kunna borga för en hårdare linje mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, bedömer Ricknell.

– Inom partiet finns röster som kritiserar Biden för att han inte gått ut hårt nog gentemot Netanyahu, och bland dem finns nog en förhoppning om en tydligare linje, säger hon.

Abortfrågan ett starkt vapen

Även abortfrågan kan bli ett starkt kort för Harris. ”En attack mot friheten” kallade hon beslutet att riva upp det nationella abortskyddet 2022, och många bedömare är övertygade om att Harris kommer att lyfta frågan i sin kampanj.

Ricknell tror att i synnerhet svarta kvinnor kommer att lockas till valurnorna om Harris tar över som Demokraternas presidentkandidat.

– Alldeles nyligen såg jag en opinionsundersökning som visar att Biden har tappat rejält i förtroende hos svarta kvinnliga väljare. Det är möjligt att Harris kan skopa upp dem igen, säger hon.

– Men framför allt tror jag att Kamala Harris har möjlighet att vinna över de demokratiska väljare som känt att de nog inte vill rösta alls. Vi får se om hon kan mobilisera dem, säger Ricknell.