Netanyahu i kongressen: Måste stå enade

Katri Artta Svarfvar/TT

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-07-24 20.15

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att USA snabbt skickar militärt stöd till landet, och beskriver kriget i Gaza som ”en kamp mellan barbari och civilisation”.

– Därför måste USA och Israel stå enade. Och vi kommer att vinna, sade han i ett tal inför den amerikanska kongressen.

Netanyahu utlovade återigen att ”fullständig seger” kommer att uppnås i kriget, och betonade vikten av att de anhöriga till gisslan – av vilka vissa var närvarande i kongressen – får hem sina kära.

Han tackade därefter USA:s president Joe Biden.

– President Biden och jag har känt varandra i över 40 år. Jag vill tacka honom för ett halvt århundrades vänskap med Israel och för att han, som han säger, är en stolt sionist, sade Netanyahu.

Han tackade även för Bidens ”helhjärtade” stöd efter Hamas terrorattack den 7 oktober.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tackades också för ”alla saker han gjorde för Israel”.

Netanyahu förnekade i sitt tal alla anklagelser om krigsbrott mot palestinier, och gick till verbalt angrepp mot den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Han angrep vidare propalestinska demonstranter i USA och kallade dem för ”Irans nyttiga idioter”, samt kritiserade de universitetsledare som tillåter studentprotester.

Vill förankra stöd

Netanyahus resa till USA sker under en period då relationen mellan de två länderna är ansträngd på grund av Israels krigföring i Gaza. Inför besöket sade Netanyahu att han ”ska sträva efter att förankra USA:s stöd som är så viktigt för Israel.”

Netanyahu kommer under sitt besök i USA att träffa både Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och Demokraternas förmodade presidentkandidat Kamala Harris.

På torsdag väntas också president Joe Biden träffa den israeliske ledaren. Biden säger att han bland annat ska ägna sina sista sex månader som president åt att få slut på kriget i Gaza och få hem gisslan.

Många platser tomma

Flera tunga demokrater, bland dem tidigare talmannen Nancy Pelosi, närvarade inte under Netanyahus tal i kongressen. Totalt stod över 50 demokratiska ledamöters platser tomma.

Vicepresident Kamala Harris närvarade inte heller under talet, och hänvisade till ett tidigare schemalagt möte i Indiana.

Tusentals demonstranter samlades under dagen nära Kapitolium, med krav på att USA upphör med allt stöd till Israel och att kriget i Gaza avslutas.

Polisen sprejade pepparsprej mot demonstranter som marscherade mot kongressbyggnaden. Vissa demonstranter blev ”våldsamma” och ”avstod från att lyda order”, uppger polisen i ett inlägg på X. Flera har gripits.