Uppgifter: Hämndaktion att vänta – ”alla” är måltavlor

Publicerad 2024-07-25 22.40

Senast på tisdagen blev en man skjuten i Hovsjö i Södertälje.

I Södertälje är gängkonflikten på helspänn.

Enligt uppgifter finns nu indikationer på en hämndaktion i närtid – och att alla på ena sidan betraktas som potentiella måltavlor.

– Vi måste vända den här trenden, skriver Anna Westberg på Stockholmspolisen.

De senaste dagarna har Södertälje drabbats av ett antal våldsdåd som kopplas till den växande konflikten mellan rivaliserande gäng – Saltskog och Ronna.

Nu har polisen klarlagt att det rör sig om en dödlig konflikt.

– Det är krig i Södertälje. Våldet väntas bara eskalera, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Striden mellan de två nätverken har pågått i flera år. Nio mord och flera mordförsök sedan 2022 kopplas till konflikten, enligt uppgift.

Men sedan ett mord i början av juli har våldsspiralen tagit ny fart. Efter det infördes en säkerhetszon i vissa delar av Södertälje, den gällde fram till 19 juli.

Dagarna efter har ett antal våldsbrott ägt rum. Den 20 juli besköts ett flerfamiljshus. Under kvällen samma dag avlossades ett skott i en villa i Brunnsäng. I tisdags sköts en ung pojke på öppen gata i Hovsjö.

Och under gårdagen hittades två skarpa handgranater i Södertälje, som kopplas till de senaste dagarnas dåd.

– Vi hittade två handgranat som har koppling till de senaste dagarnas händelser, säger Robert Sennerdahl på Stockholmspolisen.

Alla på ena sina betrakas som måltavlor

Enligt uppgifter har nu polisen fått indikationer på att en hämnd från nätverket Saltskog mot Ronna kan vara planerad och ske när som helst. Men ingen specifik måltavla har pekats ut, nu ses alla tillhörande Ronnanätverket som potentiella måltavlor.

Ovannämnda våldsbrott kopplas till konflikten mellan de två nätverken.

Nu bedömer man att risken för ökat våld har eskalerat och att en påtaglig risk finns för att tredje part drabbas, enligt uppgift.

Anna Westberg är presstalesperson på polisen i Stockholm. I ett mejl förklarar hon att polisen undersöker eventuella kopplingar mellan den senaste tidens dåd.

”Samt om det finns kopplingar till den pågående gängkonflikten som pågått i Södertälje sedan hösten 2022”, skriver hon.

Polisen spärrade av ett område i Södertälje under tisdagen.

Konflikt bland företag

I samband med skjutningarna och sprängningarna jobbar nu också polisen efter hypotesen att en konflikt tagit form inom företagsverksamhet i Södertälje, enligt uppgifter.

Bland annat har en ny matvarubutik etablerats i området – något som inte uppskattas av ett av nätverk i Södertälje.

För en veckan sedan började den butiken brinna. Och den 22 juli kastades en handgranat in i en annan butik i Geneta – då skadades en kvinna allvarligt. En ung kvinna har anhållits misstänkt för inblandning i det ärendet.

Polisen har också den senaste tiden lyckats avvärja flera planerade våldsdåd.

”Vi har lyckats gripa personer med vapen i byxlinningen, med elsparkcyklar, med tydliga mordplaner ... Det är tyvärr så det ser ut just nu. Vi måste vända den här trenden”, skriver Anna Westberg.

Polisinsats efter att en handgranat kastats in i en matbutik i Södertälje under måndagen.

Följ ämnen i artikeln