Polisen utreder misstänkt våldsbrott i Södertälje

Uppdaterad 19.11 | Publicerad 14.32

På bilder från platsen syns vad som ser ut att vara en granat.


Två handgranater har hittats i Södertälje, bekräftar polisen på sin hemsida.

Polisen är på plats i Geneta och på en bild syns något som ser ut som en desarmerad handgranat.

­ Under eftermiddagen i dag har vi anträffat två skarpa handgranater i Södertälje, säger Max Åkerwall, biträdande chef i polisområde Stockholm Syd.

Ett större område intill ett flerfamiljshus har varit avspärrat i Geneta – bara ett stenkast från livsmedelsbutiken som sprängdes i måndags.

Polis och räddningstjänst larmades strax efter lunch om en misstänkt explosion. En bild från platsen ser ut att visa en desarmerad handgranat.

Två skarpa handgranater

Max Åkerwall uppger att två skarpa handgranater har hittats i Södertälje under eftermiddagen.

– Vi söker igenom området för att säkerställa att ingen utomstående kommer till skada eller att de hamnar i kriminella händer igen och kommer till användning. I dag har vi kraftfullt fokuserat på att se om det finns mer material, bland annat i det området, som kan komma till användning. Vi letar efter vapen, narkotika och sprängmedel, säger han till Aftonbladet.

Ingen fara för allmänheten

Polisen uppger att de håller på med ett utredningsarbete om ett tidigare brott.

– Vi har en utredning som rör ett våldsbrott. Det är inget som har hänt nu i dag, det hör till en annan utredning, säger på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Strax efter klockan fyra hade polis och räddningstjänst lämnat platsen.

Enligt Polisen har handgranaterna inte utgjort någon fara för allmänheten.

Kan bli nya säkerhetszoner

Den 6 juli infördes speciella säkerhetszoner i Västra Blombacka och Geneta i Södertälje. De upphörde i fredags, den 19 juli.

Har det pratats om att återinföra säkerhetszonerna i Södertälje?

– Säkerhetszoner är ett bra verktyg i den stora polisiära verktygslådan med både äldre och ny lagstiftning. I vissa delar kan det kortsiktigt vara bra, men lägesbilden i Södertälje är betydligt mer komplex än så, säger Max Åkerwall.

– Det kan absolut bli några säkerhetszoner i framtiden, men det kommer inte att lösa grundproblematiken. Men säkerhetszonen är med i värderingen.

Under den senaste veckan har det skett flera våldsbrott i Södertälje. I helgen sköts det mot flera bostadshus, i måndags utsattes en livsmedelsbutik för ett sprängattentat i Geneta och i tisdagskväll sköts en person i Hovsjö. 

Följ ämnen i artikeln