Polischef: "Säkerhetszoner stoppar inte våldet"

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-23 16.40

Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje. Arkivbild.

Dagarna efter att säkerhetszonen i Södertälje hävdes har präglats av grova våldsdåd. Men i dagsläget finns inga planer på en ny zon, säger lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren.

– Konflikten är så pass komplex att den inte bara har med geografin inom säkerhetszonen att göra.

Flera skjutningar och ett sprängdåd riktat mot en livsmedelsbutik. Bara några timmar efter att polisen i fredags hävt visitationszonen i Södertälje – som gett dem möjlighet att visitera personer utan brottsmisstanke inom ett begränsat område – riktades skott mot en bostad. I måndags kväll skadades två personer när en handgranat slängdes in i en närbutik.

Men i dagsläget finns inget beslut om införa en ny säkerhetszon, säger Caroline Aspegren som är lokalpolisområdeschef i Södertälje.

– En säkerhetszon i sig kommer inte att få den pågående våldskonflikten att upphöra. Det är en av flera olika metoder vi kan använda för att kyla ner en pågående konflikt.

Konflikt i två år

Den våldsamma konflikten i Södertälje har pågått sedan hösten 2022. Efter en dödsskjutning i Blombacka i början av juli beslutade polisen att införa en säkerhetszon i stadens västra delar.

Under de två veckor visitationszonen i Södertälje var på plats utförde polisen fler än 200 kroppsvisitationer och sökte igenom 27 fordon.

– Vi har bland annat tagit ett vapen i beslag och fått in många tips. Vi har också fått bra kontakt med boende i området som har uppskattat den polisiära närvaron, säger Aspegren.

Reaktionerna från de boende var överlag positiv, säger hon:

– Det finns så klart kriminella som inte uppskattar den polisiära närvaron och då väljer att inte vara i zonen. Det ser vi som något positivt eftersom syftet är att förebygga grova våldsbrott.

16-åring anhållen

Nu pågår en utredning av explosionen mot en livsmedelsbutik i måndags kväll. Den 16-årige pojke som sitter anhållen misstänkt för dådet är inte känd av polisen sedan tidigare.

– I nuläget kartlägger vi den här individen och försöker hitta en motivbild till sprängningen. Vi tittar givetvis på om det finns fler misstänkta eller om någon har anstiftat brottet, säger Aspegren.

Kopplingar mellan de senaste dagarnas våldsdåd kan inte uteslutas.

– När vi har haft många grova våldsbrott under en kort tid är det självklart en del av arbetet att försöka se eventuella samband händelserna emellan.