Mer våld befaras i Södertälje: "Eskalerar"

Lisa Svensson/TT

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-07-24 18.19

Flera grova våldsdåd har inträffat i Södertälje kommun de senaste dagarna.

Flera grova våldsdåd har inträffat i Södertälje den senaste tiden. Nu stärks polisnärvaron, men risken är ändå hög för mer våld.

– Sannolikheten och risken är hög att det kan komma att ske ytterligare våldsdåd i den konfliktmiljön, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Flera skjutningar och sprängningar har ägt rum på kort tid i Södertälje och polisen ser flera likheter med den våldsspiral som plågade kommunen hösten 2022. Då begicks flera mord och mordförsök under en vecka.

Konflikten handlade i grunden om en splittring inom Södertäljenätverket, där den så kallade Ronnafalangen hamnade på en sida och Saltskogsfalangen på den andra. Den konflikten lever fortfarande, enligt Kristoffer Olofsson.

– Det är en konfliktyta som har gått upp och ner i intensitet under de senaste två åren.

Samtidigt pågår andra konflikter parallellt i kommunen.

– Det är lokala konflikter mellan kriminella grupperingar som handlar om små geografiska ytor för narkotikamarknad. Det är också konflikter som drivs av hämnd och rädsla för att själva drabbas av ett grovt våld, säger han.

Unga rekryteras

Det som försvårar polisens arbete är att väldigt unga personer utnyttjas för att utföra grova brott. Många gånger är det personer som inte är kända av polisen sedan tidigare, som enligt Olofsson rekryteras via sociala medier.

– Vi ser också att kriminella individer och nätverk samarbetar och nätverkar med andra från andra delar av landet. Det som är mycket oroväckande just nu är att flera unga nyttjas som utförare av grova våldsbrott var som helst i landet, säger Olofsson.

– De får väldigt lite betalt för att utföra fruktansvärda våldsdåd. Vi behöver verkligen tillsammans hjälpa till i samhället att skapa ett skyddsnät runt våra unga, för vi ser att många utnyttjas cyniskt.

Inte begränsade

Utöver att gärningspersonerna är väldigt unga ser polisen ännu en utmaning framåt; att konflikterna inte är begränsade till exempelvis ett kvarter eller en stadsdel, vilket de ofta är.

– Det finns säkert flera olika anledningar till att det eskalerar nu, men dels att det handlar om parallella konfliktytor som pågår samtidigt. säger Olofsson.

För att försöka förhindra nya dåd stärker polisen närvaron i hela kommunen.

– Vi kommer att finnas ute i Södertälje på en mängd olika platser med en mycket hög polisiär närvaro, för att förebygga och förhindra den här utvecklingen.

– Det kommer märkas att det är fler poliser ute på Södertäljes gator.