Handgranater hittade – kopplas till våldsvåg

TT

Uppdaterad 16.43 | Publicerad 07.35

Polisen larmades till Hovsjö i Södertälje efter uppgifter om skott som avlossats utomhus.

En pojke och en flicka har anhållits misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord. Flickan är tidigare okänd av polisen, enligt Kristoffer Olofsson vid Södertäljepolisen.

På onsdagseftermiddagen hittades två handgranater i Södertälje, enligt Ekot.

Pojken och flickan, som är 15 och 16 år gamla, är misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord efter tisdagens skottlossning i Hovsjö i Södertälje.

Enligt polisen är flickan tidigare okänd av polisen.

Det var sent på tisdagseftermiddagen som polis larmades av personer som sade sig ha observerat en skottlossning utomhus. En ung man hade skjutits med flera skott och fördes till sjukhus.

– Han är allvarligt skadad men läget är, vad jag vet, stabilt i nuläget, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Handgranat hittad

På onsdagen inträffade ytterligare en händelse då två handgranater hittades i stadsdelen Geneta i Södertälje. De hittades i samband med ett utredningsarbete kopplat till den senaste tidens våldsdåd enligt Ekot i Sveries Radio.

– Vi ser att det hänger ihop med de brotten som har skett och det är väldigt bra att vi också hittar de här handgranaterna innan de kommer till användning, säger Max Åkerwall vid polisen till kanalen.

Den 6 juli upprättade polisen en visitationszon i delar av Södertälje efter att en man skjutits ihjäl i området Blombacka den 2 juli. Visitationszonen hävdes i fredags förra veckan och sedan dess har flera grova våldsbrott begåtts.

Under måndagskvällen fick polisen in ett larm vid 20-tiden. Då hade ett föremål kastats in i en butik och detonerat. En kvinna skadades allvarligt, men hennes läge ska enligt Kristoffer Olofsson vara stabilt.

Efter explosionen anhölls två personer även i det fallet, enligt Åklagarmyndigheten, som uppger att de båda är straffmyndiga, men under 18 år.

De båda är misstänkta för försök till grovt vapenbrott och förberedelser till mord. En av dem är även misstänkt för försök till mord, enligt Åklagarmyndigheten.

Utreder kopplingar

Polisen kartlägger nu de båda dåden för att bedöma i vilken kontext de har skett.

– Men vi utreder dåden som att de har kopplingar till pågående konflikter i Södertälje, säger Kristoffer Olofsson.

– Vi har goda förhoppningar om att kunna utreda och klara upp de här dåden.

Följ ämnen i artikeln