Internationellt efterlyst man bakom darknetsajt gripen i Turkiet

Uppdaterad 13.43 | Publicerad 10.21

Han ligger bakom darknetsajten Flugsvamp 2.0 och har varit internationellt efterlyst av Interpol.

Men nu har huvudmannen Alexander Gustafsson gripits i Turkiet, enligt turkiska medier.

Mannen bakom darknetsajten Flugsvamp 2.0, Alexander Gustafsson, har gripits i Istanbul i Turkiet, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet.

I samband med gripandet hittades stora mängder kontanter.

Gustafsson dömdes 2022 till 11 år och åtta månaders fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Gustafsson skapade Flugsvamp 2.0 och var den första i Sverige att åtalas och dömas för att administrera en narkotikahandelsplats.

Alexander Gustafsson greps av turkisk narkotikapolis i Istanbul.

Reste till Turkiet

Han friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten till fängelse i 11 år och 8 månader. Men strax innan att domen skulle falla försvann Gustafsson spårlöst och blev senare internationellt efterlyst av Interpol. Det skulle visa sig att han hade försvunnit i en paus.

Istället reste Alexander Gustafsson vidare till Turkiet där han också blev medborgare, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om. Snart fick han sitt svenska pass återkallat och i samband med det skickade han ett brev där han hånade poliser som var involverade i utredningen mot honom. Det riktade sig bland annat mot en analytiker på NOA.

”Be den samhällsvetenskaplige raketforskaren NN analysera och identifiera min handstil eftersom jag inte kan visa mitt id, här via brev. Ha d’ gott, Alexander”.

Gustafsson kunde med sina drogaffärer skapa sig en förmögenhet. Han fick betalt i bitcoin och kunde bland annat ta ut en vinst på 11 miljoner kronor.

Utrikesdepartementet skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”UD har inte kännedom om ett ärende i likhet med det du beskriver. Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det.”

Aftonbladet har sökt Gustafssons försvarsadvokat.

Alexander Gustafsson innan han greps.

Följ ämnen i artikeln