Fem får fängelse efter springnotan i Malmö

Uppdaterad 13.30 | Publicerad 11.01

Under julhelgen i fjol tog ett sällskap en springnota värd 82 000 kronor på en krog i Malmö.

Kort därefter nystades en bedrägerihärva på miljonbelopp upp – nu döms fem personer.

– Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader, säger chefsrådmannen Ylva Teurneau.

Fem personer döms i Malmö tingsrätt i en bedrägerihärva på miljonbelopp.

Härvan uppdagades när sällskapet, med totalt 30-personer, tog en enorm springnota till ett värde av 82 000 kronor på krogen Atmosfär i centrala Malmö under julhelgen i fjol. De bad restaurangen fakturera en till en ideell förening, men betalningen godkändes inte och sällskapet lämnade krogen.

Men sedan dess har utredningen vuxit. Fyra av de tilltalade har bildat tre ideella föreningar för välgörenhet. Men föreningarna har använts till att få kredit och handla på fakturor i olika hotell, butiker och restauranger, det framgår i tingsrättens pressmeddelande.

Åklagaren Henrik Nordquist har tidigare meddelat att de inblandade personerna har varit delaktiga i bedrägerier för över en miljon kronor.

Åtalet omfattar totalt 32 gärningar under två års tid.

– Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader för dem som livsmedel och hushållsföremål samt i övrigt ren lyxkonsumtion av designföremål, vidlyftiga restaurangbesök och exklusiva hotellövernattningar med spa, säger chefsrådmannen Ylva Teurneau i pressmeddelandet.

Nu döms fem till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri.

En 43-årig man och en 31-årig kvinna döms till två års fängelse vardera. En 34-årig man döms till ett år och åtta månaders fängelse. En 37-årig kvinna döms till ett år och sex månaders fängelse.

En 29-årig kvinna som inte varit gripen döms för fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av häleri. Hon får fängelse i ett år, skriver man i pressmeddelandet.

Utöver fängelsestraffen ska alla dömda betala skadestånd till krogen Atmosfär på ett värde av totalt 340 100 kronor plus ränta enligt räntelagen.

Totalt var sex personer misstänkta för brotten, en person frias helt.

Följ ämnen i artikeln