Fälls för springnotan i Malmö – drack 104 shots

Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 13.51 | Publicerad 11.04

Restaurang Atmosfär i Malmö, där ett stort sällskap tog en springnota på över 80 000 kronor förra julhelgen. Arkivbild

Fem personer döms till fängelse i härvan runt den omtalade springnotan på restaurang Atmosfär i Malmö.

Den obetalda notan på över 80 000 kronor innehöll champagne, konjak och mängder av shots.

Det var på juldagen 2023 som sällskapet, som omfattade totalt 35 personer, åt middag för totalt 82 157 kronor på restaurangen. Men när det blev dags för notan försvann de i taxi utan att betala.

Nu döms fem personer till fängelse i härvan som rullats upp efter krogbesöket, där många fler bedrägerier kommit fram. För de fyra huvudmisstänkta, två män och två kvinnor, ligger straffen på mellan ett och ett halvt och två års fängelse.

Kvittot från utekvällen i Malmö ingår i polisens utredningsmaterial. Det visar att det inte bara har ätits gott, utan också har druckits friskt, till exempel två flaskor champagne av märket Dom Pérignon, konjak, rom och drinkar, liksom 104 hot shots.

Satt i system

De fyra huvudåtalade har hävdat att de hade avtalat med restaurangen om att betala med faktura, vilket restaurangägaren förnekar. De har också medgett att de vid tillfället inte hade pengar att betala med, utan att de först behövde samlas in av den ideella förening som skulle stå för kalaset.

Åklagaren anser att de fyra har satt i system att starta ideella föreningar för att kunna konsumera på faktura, utan avsikt att betala. Middagen på Atmosfär var bokad av en ideell förening, som enligt de dömda hade som syfte att hjälpa utsatta familjer.

”Det är helt enkelt så att det är grundarna själva, deras anhöriga och närmaste vänner som utgjort ”de behövande”. Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader för dem som livsmedel och hushållsföremål samt i övrigt ren lyxkonsumtion av designföremål, vidlyftiga restaurangbesök och exklusiva hotellövernattningar med spa”, säger chefsrådmannen Ylva Teurneau i ett pressmeddelande.

Trampoliner och spa

Åtalet gäller sammanlagt 32 olika fall. Enligt åklagaren handlar bedrägerierna om ”allt mellan himmel och jord”.

Bland de många obetalda fakturorna som kvartetten lämnat efter sig på olika håll i södra Sverige finns till exempel 27,8 kilo lösgodis och andra sötsaker för 10330 kronor, en säng för 82600 kronor, möbelinköp på flera hundra tusen kronor, skor för 14899 kronor, en hotellövernattning med spabehandlingar för 48000, men då ingår även inventarier som tagits med från rummen. Notan är något mer modest för besök i en trampolinpark.

Bedrägerierna är på över en miljon kronor och ska ha skett mellan augusti 2022 och mars 2024.

Även en 29-årig kvinna döms till fängelse i ett år. Hon har inte varit inblandad i lika många bedrägerier som de övriga.