Huvudman bakom knarksajt gripen i Istanbul

TT

Uppdaterad 12.15 | Publicerad 10.23

Genom sajten Flugsvamp har användare kunnat köpa droger som skickats hem med posten. Arkivbild.

Huvudmannen bakom en tidigare version av drogförsäljningssajten Flugsvamp har gripits i Istanbul, rapporterar Expressen med hänvisning till turkiska Hürriyet.

Den turkiska tidningen publicerar en bild där en handfängslad blond man ses ledas iväg av maskerade poliser.

Mannen, som är i 30-årsåldern, friades i tingsrätten. I hovrätten dömdes han 2022 till fängelse i 11 år och 8 månader för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, men hade då hunnit lämna landet och har varit internationellt efterlyst sedan dess.

Han dömdes även att betala tillbaka brottsvinster i form av nästan 1 500 bitcoin, motsvarande över en miljard kronor med dagens växelkurs.

Utrikesdepartementet uppger i en kommentar till TT att man inte har kännedom om ärendet.

”Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det”, skriver man.

Darknetsajten Flugsvamp har beskrivits som ”Blocket för droger” och har återkommande stängts ner bara för att återuppstå i nya versioner. Den nu gripne mannen administrerade Flugsvamp 2.0 och möjliggjorde därigenom över 300 000 drogaffärer enligt polis och åklagare.

Så sent som för en vecka sedan fastställdes domen på 11 år och 10 månader för en 41-årig man som administrerat den efterföljande versionen, Flugsvamp 3.0.