Netanyahu träffar Biden på tisdag

TT-AP

Publicerad 2024-07-21 10.09

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu håller tal i Jerusalem i juli.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att träffa USA:s president Joe Biden i Washington på tisdag, meddelade hans regeringskansli på söndagen.

”Premiärminister Benjamin Netanyahus möte med USA:s president Joe Biden kommer att äga rum på tisdag vid middagstid”, heter det i ett uttalande. Netanyahu kommer att flyga till USA på måndag, och väntas hålla tal i USA:s kongress på onsdag.

Detta blir Netanyahus första möte i Vita huset sedan han åter blev premiärminister i slutet av 2022 och hans första tal i kongressen sedan 2015.

Mötet sker i en känslig tid för relationerna mellan Israel och USA. Tidigare i juli informerade Netanyahu sin regering om att det skett en ”dramatisk nedgång” i USA:s vapenleveranser till Israels krig i Gaza den senaste månaden. Flera kongressledamöter från Demokraterna väntas avstå från att närvara vid Netanyahus tal i protest mot Israels krigföring i Gaza.

Tidigare i juli rapporterade amerikanska medier att USA återupptar leveranserna till Israel av de 230-kilosbomber som hållits tillbaka sedan i maj, efter ökade farhågor kring antalet civila dödsoffer i Gaza. Försändelserna av de kraftigare Mark 84, som väger drygt 900 kilo, är fortfarande satta på paus.