Gaza: EU-diplomat driver på för tvåstatslösning

TT-AFP

Publicerad 2024-07-20 13.27

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med israeliska soldater vid ett besök i staden Rafah på södra Gaza-remsan i torsdags.

EU-sändebudet Sven Koopmans vill se en tvåstatslösning på Israel-Palestina-konflikten, trots Israels premiärminister Benjamin Netanyahus motstånd mot en palestinsk stat.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP säger Koopmans att Netanyahus regering inte kan fortsätta bortse från EU:s syn på kriget i Gaza. Den israeliske premiärministern är en hängiven motståndare till skapandet av en palestinsk stat.

– Det betyder att han (Netanyahu) nu har en annan synpunkt än vad stora delar av världen har, säger Koopmans, som är EU:s särskilda representant för fredsprocessen i Mellanöstern.

Den nederländska diplomaten säger att Israels avvisande av ”den lösning som vi ser som nödvändig” inte betyder att ansträngningarna för en tvåstatslösning ska upphöra.

I förra månaden bjöd EU in Israel att diskutera Gaza och mänskliga rättigheter. Israel gick med på ett möte efter 1 juli när Ungern, som stöttar Netanyahus regering, tog över ordförandeskapet för EU.

Koopmans säger till AFP att det är ”fullständigt oacceptabelt” att tusentals lastbilar med hjälpsändningar väntar utanför gränsen till Gaza. Han uttryckte även oro för våldsamheter från israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken, och sade att vissa av attackerna innebär ”terrorism”.