Felaktigt dömd kvinna släppt – efter 43 år

Uppdaterad 21.20 | Publicerad 09.48

Sandra Hemme släpps fri efter 43 år i fångenskap.

Sandra Hemme, 64, är fri.

Hon släpptes från ett fängelse i Missouri efter att ha suttit inspärrad – oskyldigt dömd för mord i över 40 år.

Sandra Hemme avtjänade ett livstidsstraff för knivmordet på biblioteksarbetaren Patricia Jeschke 1980. Men under fredagen släpptes hon och kunde återförenas med sin syster, dotter och barnbarn, skriver CNN.

– Du var bara en bebis när din mamma skickade en bild på dig. Du såg ut precis som din mamma när du var liten och det gör du fortfarande, sa hon.

– Jag hör det ofta, sa barnbarnet och skrattade.

Efter 43 år i fängelse är Henne den kvinnan i USA som suttit felaktigt dömd för mord längst, enligt hennes team på the Innocence Project.

Återföreningen skedde bara timmar efter frigivningen, som Missouris högste åklagare, Andrew Bailey, har försökt att stoppa den senaste månaden.

”Har aldrig sett det”

Tre juridiska instanser, inklusive Missouris högsta domstol, har alla varit överens sedan en månad tillbaka att Hemme skulle släppas. Ändå har det dröjt, vilket förbryllar hennes advokater såväl som experter.

– Jag har aldrig varit med om liknande. När väl domstolarna har talat, borde beslutet verkställas, säger Michael Wolff, före detta domare i högsta domstolen i Missouri.

Hemmes advokat Sean O'Brien tycker att det var för lätt att döma en oskyldig person och mycket svårare än det borde ha varit att få ut henne.

– Till och med till den grad att domstolsbeslut ignorerades. Det borde inte vara så svårt att befria en oskyldig person.

Sandra Hemme återförenas med sin familj efter att tillbringat 43 år i fängelse som oskyldigt dömd för mord.

Annan misstänkt

Domaren i fallet drog slutsatsen i juni att Hemme var kraftigt sövd och i ett ”formbart psykiskt tillstånd” när utredare upprepade gånger förhörde henne på ett psykiatriskt sjukhus efter mordet.

Hennes advokater beskrev hennes medgivande som ”ofta enstaviga svar på ledande frågor.”

Förutom erkännandet fanns det inga bevis som kopplade henne till brottet, enligt hennes åklagare.

Tiden efter mordet ignorerade polisen bevis som pekade på Michael Holman, som jobbade som polis på stationen som utredde mordet och som dog 2015. Åklagaren fick heller inte kännedom om resultat från FBI före rättegångarna som hade tentvått Hemme från mordmisstankarna.

Bevis som presenterades för domaren visade att polisen Holmans pickup sågs utanför biblioteksarbetarens lägenhet, att han försökte använda hennes kreditkort och att örhängen som tillhörde henne hittades i hans hem.

Domaren kallade i sin rapport Hemme för ”ett offer för uppenbar orättvisa”.

Följ ämnen i artikeln