Här odlar han cannabis – lagligt: ”Kallade mig för knarkbaronen”

Beroendeläkaren: Saknas etablerad forskning

Publicerad 16.18

ÖLAND. På södra ön finns en odling helt olik de andra.

Mellan de stora råg- och majsfälten växer gröna, spetsiga plantor som för det otränade ögat ser en smula förbjudna ut.

– I början regnade orosanmälningarna in. Folk trodde att vi kokade knark i köket, säger cannabisodlaren Michael Henell, 42.

Michael Henells odling syns inte från bilvägen. Den är dold bakom gårdar, stenmurar och buskage.

Men att han odlar cannabis är ingen hemlighet.

– Folk härifrån känner mig och har sett plantorna förr, säger han.

Hasch och ”cannabis buds”

Cannabisplantorna som han odlar kallas för industrihampa.

Industrihampa innehåller låga halter av THC, det narkotikaklassade ämnet som kan ge ett rus vid intag. Av industrihampan får man däremot inget rus och den är godkänd i Sverige och inom EU. Som högst får hampan ha en halt av THC på 0,3 procent.

Cannabisodlaren Michael Henell.

Varje säsong skördar han uppemot 1 000 plantor, som sedan blir hasch och så kallade ”cannabis buds”.

Men om man inte får det där ruset, vad är då poängen?

– Poängen är att man kan få en lugnare känsla i kroppen helt enkelt. Och sedan finns det en uppsjö av hälsofrämjande aspekter. Jag har kunder som har slutat med sina adhd-mediciner och gått över till hampa.

– Det kan också bara vara för aromatiken. Dofta på dem, de luktar väldigt härligt.

Han räcker över en egenodlad torkad planta.

Det luktar cannabis?

– Det är ju för att det är cannabis.

”Dofta på dem, de luktar väldigt härligt.”

Misstänktes för grovt narkotikabrott

Redan som 13-åring stiftade Michael Henell bekantskap med cannabis och han har tidigare dömts för narkotikabrott.

För tio år sedan fick han upp ögonen för hampa i samband med att hans pappa drabbades av cancer. 2019 började han odla hampan själv på familjeägorna på Öland.

Trots att verksamheten är laglig har den inte varit helt utan kontroverser.

– I början var vi hos socialtjänsten en gång i månaden i nästan ett år på grund av olika orosanmälningar. Vi hade varit väldigt öppna med vår verksamhet i sociala medier men folk trodde att vi kokade knark hemma i köket.

– Det finns ju en okunskap i Sverige kring den här växten, helt klart.

Kanske kan det också förklara polisens agerande sommaren 2020. I en razzia, när familjen Henell var på semester, rev polisen upp alla plantor på gården, klippte av rötterna och tog växterna med sig.

Michael Henell misstänktes för grovt narkotikabrott.

– Plantorna var i full blom och såg verkligen livsfarliga ut. Hade jag inte vetat bättre, om jag var polis och kom in i växthuset, hade jag också tänkt: men shit, här odlar han ju riktig cannabis.

Michael Henells odling syns inte från bilvägen.

Michael Henell säger att han förstår polisens beslut att riva upp plantorna på grund av den ”svenska synen på cannabis” och den ”narkotikapolitik som bedrivits de senaste 50 åren”.

Men han önskar att de hade kunnat ha en dialog.

– Det var liksom inget, har ni papper på det här? Kan du visa att du får odla?

Brottsmisstanken mot honom lades så småningom ner. Än i dag har Michael Henell inte fått något skadestånd.

– I lokaltidningen kallade de mig för ”knarkbaronen på södra Öland”. Det var omtumlande, minst sagt.

Eftersom det nästan är omöjligt att skilja industrihampa från olaglig cannabis, då den både luktar och ser likadan ut, finns risken att kunder stöter på rättsliga problem. I sådana fall hjälper Michael Henell till med det juridiska.

– Så att de får rätt underlag och inte godkänner strafföreläggandet, utan går till domstol. Förutsatt att man kan bevisa att man har konsumerat helt laglig hampa, odlad inom EU, då går man fri.

”Sverige tillsammans med Nordkorea kommer vara sist med att avkriminalisera den här plantan.”

”Sverige och Nordkorea kommer vara sist”

I vintras blev Tyskland det tredje landet i Europa att legalisera cannabis för eget bruk. Nu får vuxna tyskar ha upp till tre plantor i sitt hem och bära med sig upp till 25 gram cannabis.

Hans förhoppning är att Sverige ska göra likadant.

– Jag har alltid sagt, och fortsätter tyvärr säga, att Sverige tillsammans med Nordkorea kommer vara sist med att avkriminalisera den här plantan.

Han menar att cannabis skulle kunna säljas i samma butik som Systembolaget, med en åldersgräns.

– Jag tycker egentligen att 18 år är för tidigt för att få dricka alkohol och köra bil. Där är jag väl konservativ. Men vid 25 år är hjärnan färdigutvecklad. Det är den åldersgränsen vi har för våra produkter.

Forskaren: Finns många risker

Joar Guterstam, beroendeläkare och forskare vid Karolinska Institutet, säger att det saknas etablerad forskning om industrihampa som medicinsk produkt, vilket gör det svårt att bedöma dess hälsoeffekter eller risker.

Däremot finns det fler studier om ”vanlig” cannabis.

– Cannabisbaserade läkemedel är endast godkända för användning vid vissa ovanliga neurologiska diagnoser. Det pågår forskning om dess effekter vid långvarig smärta och vissa psykiatriska tillstånd, men det vetenskapliga underlaget för detta är fortfarande relativt svagt, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

”Det finns inget vetenskapligt stöd för att cannabis skulle vara till hjälp vid adhd”, säger Joar Guterstam, beroendeläkare och forskare vid Karolinska Institutet,

Han påpekar dock att cannabisanvändning också kan medföra risker.

– Det finns många risker med cannabisanvändning, exempelvis beroendeutveckling och psykiatriska komplikationer. Den mesta forskningen kring dessa risker handlar dock om illegal användning i russyfte. Riskerna torde vara betydligt lägre vid användning enligt medicinsk ordination.

Angående cannabis som ersättning för adhd-medicin säger han:

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att cannabis skulle vara till hjälp vid adhd, och sådana anekdoter från en försäljare av cannabisprodukter ändrar naturligtvis inte på det.

Framtiden oviss för odlingen

För att få odla hampa i Sverige behöver du odla en godkänd sort samt ansöka om gårdsstöd, även om det inte behöver beviljas. Men i framtiden kan det även krävas ett narkotikatillstånd, enligt ett förslag som Läkemedelsverket presenterade i våras.

– Syftet med förslaget är att jordbrukare som odlar hampa industriellt och uppfyller kraven för gårdsstöd ska kunna få tillstånd, men inte oseriösa odlare som vill kringgå narkotikalagstiftningen, skriver Lilian Nilsson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett mejl till Aftonbladet.

Läkemedelsverket vill se tydligare regler för industrihampa i Sverige.

Enligt förslaget ska den som odlar hampan vara jordbrukare och odlingen måste ske utomhus. Lilian Nilsson vill inte kommentera enskilda fall och huruvida en odlare som Michael Henell, som har det som sidosyssla, skulle uppfylla kraven för att få tillstånd.

Men Michael Henell är säker:

– Det hade ju inneburit att det inte går att odla så... Punkt slut, säger han.

Socialdepartementet har nu tagit emot förslaget.

Röker inte längre cannabis

Michael Henell bor och arbetar egentligen på fastlandet. Han röker inte längre sin hampa, utan använder sig i stället av en förångare, men när Aftonbladet är på plats visar han hur man kan rulla en joint.

På frågan om varför han odlar cannabis svarar han:

– För att jag älskar hampan, helt enkelt. Så är det.

Verksamheten är laglig – men har inte varit utan kontroverser.