Crowdstrike-kraschen: Den största i historien – kan ta veckor att återställa

Uppdaterad 08.26 | Publicerad 06.38

Crowdstrike-kraschen spred ”blue screen of death” världen över.

Flyg stoppades från att lyfta, betalsystem låg nere och vården stördes.

Nu kan det ta veckor att återställa allt, rapporterar The Guardian.

– Vi beklagar djupt den påverkan vi har orsakat våra kunder, säger företagets vd George Kurtz.

Tidigt på fredagsmorgonen började larmen gå runtom i världen.

Bland de första att drabbas i Sverige var Biltema vars betalsystem drabbades och samtidigt kom rapporter från flygplatser runtom om i världen att det var kaos.

Kort efter att de första tecknen på att något var fel börjat synas kom förklaringen – en uppdatering från säkerhetsföretaget Crowdstrike innehöll felaktig kod.

I stället för att uppdatera som det var tänkt slogs it-system ut. ”Blue screen of death” spred sig över världen och under dagen kom allt fler effekter av den trasiga uppdateringen att bli verkliga.

Flygplan stoppades från att lyfta och resenärer checkades in manuellt med papper och penna. Från Amsterdam till Hongkong rapporterades tekniska problem som försvårade för sommarresenärer.

Totalt ska 5 078 flygningar ha stoppats under fredagen, rapporterar The Guardian.

I Berlin stoppades alla flyg tillfälligt.

Kortbetalningar gick inte att genomföra och kommunikation mellan olika samhällsaktörer försvårades. I Storbritannien kunde inte läkarmottagningar nå sina patientjournaler eller boka nya tider.

Elon Musk uppgav att Crowdstrike-kraschen var ”en infarkt i bilindustrins leveranskedja”.

Troy Hunt, it-säkerhetsexpert, twittrade att det redan i går gick att slå fast – det är den hittills största it-kraschen i historien:

”Det här är vad alla var oroliga för vid millienieskiftet, men den här gången hände det på riktigt”.

Bakom de globala problemen ligger sannolikt den mänskliga faktorn, sa it-experten David Jacoby till Aftonbladet i går:

– Ja det tror jag, eller i alla fall att det blir fel på koden i programmeringen. Den här programvaran måste ju utvecklas av folk, sa han.

Nu kan det ta veckor att återställa alla drabbade system, rapporterar The Guardian på lördagsmorgonen.

Men till skillnad från en hackerattack har ingen it-struktur skadats, däremot kan alla drabbade enheter behöva åtgärdas för sig, enligt tidningen.

– I vissa fall kan lösning vara snabbt tillämpad, men om datorer har reagerat så att de får ”blåskärm” och hamnar i eviga looper så kan de bli svårare att återställa. Det kan ta dagar eller till och med veckor, sgäer Adam Leon Smith vid brittiska BCS, en branschorganisation med medlemmar i 150 länder, till tidningen.

ANNONS