Uppgifter: FBI har en tidig teori efter fynden i Crooks mobil

Uppdaterad 02.03 | Publicerad 00.58

Till sist lyckades FBI ta sig in i Thomas Matthew Crooks telefon.

Utifrån mönstret i hans sökningar har utredarna en begynnande teori om motivet, skriver CNN.

Enligt uppgifterna tros en sak ha avgjort att Trump blev måltavla – men 20-åringen kan ha varit ute efter något större.

Han lämnade inte efter sig något manifest.

Han hade ingen tydlig politisk åskådning – visserligen registrerad republikan, men också donator till en organisation knuten till Demokraterna.

Utredarna sliter med att förstå varför Thomas Matthew Crooks, 20, sköt Donald Trump och dödade en av besökarna under kampanjtalet i Butler, Pennsylvania, förra helgen.

Bilden av motivet är fortfarande grumlig – men utifrån hans sökningar online har FBI en begynnande teori, skriver CNN med hänvisning till en myndighetskälla.

Enligt uppgifterna kan Crooks ha varit ute efter att genomföra en masskjutning. Att han valde ut Trumps kampanjmöte tros ha avgjorts av tajming i tid och rum. Evenemanget hölls bara några mil från 20-åringens hem i Pittsburghs utkanter och i samma veva som det utlystes sökte Crooks information om flera olika politiska möten, skriver CNN.

Beslagtog vapen och telefoner

Efter dådet har FBI gjort flera beslag. Vid Crooks kropp på taket i Butler hittades hans telefon, en fjärrutlösare till bomber som fanns i hans bil och hans pappas halvautomatiska AR-15-gevär som användes i attentatet.

I bilen fanns även en skottsäker väst, en drönare och ytterligare magasin till geväret. I hans föräldrahem hittades ännu fler bomber, 14 skjutvapen, en dator, en hårddisk och en urladdad telefon som tros ha varit 20-åringens reservmobil.

Thomas Matthew Crooks.

Hans primära telefon, en Samsung, är nu i fokus för utredarna efter att FBI till sist lyckats hacka den. Efter ett första misslyckat försök på det lokala kontoret i Pittsburgh flögs mobilen till ett labb i Quantico, Virginia. Där kunde teknikerna i måndags ta sig in i telefonen på bara 40 minuter, uppger Washington Post.

Enligt uppgifter i flera amerikanska medier har FBI säkrat flera månaders onlinehistorik i mobilen.

Sökte även på Biden

En vecka före skjutningen gjorde han flera googlingar på både Joe Biden och Donald Trump. Han sökte efter datumet till Demokraternas konvent (som äger rum i Chicago i augusti) såväl som på var Trump skulle hålla sitt kampanjtal i Pennsylvania. Enligt CNN har utredarna också hittat bevis för att han tog sitt till Butler en vecka före skjutningen och undersökte platsen.

Fler politiker – och kunglighet

Enligt New York Times har Crooks även gjort sökningar på flera andra högt uppsatta personer, bland andra FBI-chefen Christopher Wray, justitieminister Merrick Garland och en medlem ur den brittiska kungafamiljen. FBI:s utredare ser inget tydligt ideologiskt mönster i sökningarna som i stället indikerar ett brett intresse för mäktiga och berömda personer, skriver tidningen. En före detta klasskamrat uppger för NY Times att Crooks hyste generellt förakt mot politiker i båda partierna.

Hade bild på skolskytt

I telefonen fanns en bild från gripandet av Ethan Crumbley som dödade fyra klasskamrater på Oxford high school i Michigan 2021. Crooks hade även sökt upp information om Crumbleys föräldrar som båda dömdes efter skolskjutningen.

Tecken på depression

Vänner och familj har beskrivit Thomas Matthew Crooks som en tystlåten ensamvarg och inte sett några tecken på att han planerade en attack. Men i telefonen har utredarna hittat spår som tyder på att han inte mådde bra. I april, visar historiken, sökte han på fraserna ”major depressive disorder” och ”depressive crisis treament”.

Sista aktiviteten: Porr och skärmdump

Bara minuter innan han började skjuta tog Crooks en skärmdump från en livesändning av Trumps tal, uppger CNN. Samtidigt skriver Daily Beast att hans sista onlinesökning före attentatet var pornografisk.

– Det är inte ovanligt, säger en myndighetskälla till tidningen och nämner bland annat skolskjutningen i Sandy Hook 2012 där gärningsmannen Adam Lanza hade bilder av grova sexuella övergrepp på barn i sin telefon.

FBI:s genomgång av Crooks mobil visar också att hans föräldrar skickade flera sms och undrade var han var. De fick inget svar.

Donald Trump förs till säkerhet av sina secret service-vakter.

ANNONS